Am inceput sa caut o noua cafea din Ethiopia la inceputul lunii August. Pe langa toate problemele cauzate de pandemia Covid, situatia politica din Ethiopia a fost foarte volatila in 2020. Ca niciodata pana acum, anul acesta sunt putine cafele ethiopiene la traderii de cafea iar calitatea generala a acesteia parca este mai slaba ca in 2019.
Pe la sfarsitul lui Septembrie o bagasem pe maneca. Am testat o gramada de cafele si inca nu gasisem ceva sa-mi placa. A trecut inca o luna. Mai aveam cativa saci de Ethiopia No. 53. Situatia era disperata. Dar ce sa-i faci? Asa se intampla cand ai pretentii. Riscul sa ramai cu buza umflata este mare.
Imi doream o cafea din Ethiopia, procesata natural insa cele mai multe aveau nota aceea de ferment care imi displace. Rar am gustat tuica care sa-mi placa asa ca nu pot sa beau cafele care miros a boasca fermentata, pregatita pentru fiert. M-am gandit mult la popularitatea acestei particularitati de gust. Am observat-o in destule cafele procesate natural, de pe ambele maluri ale Atlanticului. Pentru mine este un defect de procesare care a avut succes neasteptat la public si astfel s-a transformat intr-o moda.
In Noiembrie am gasit-o la Trabocca.
Tessema Edima este o cafea cultivata in conditii semi-salbatice in Yirgacheffe, recoltata in 2020 si spalata la statia Aricha.
Am cupat cafeaua asta de vreo 20 de ori impreuna cu Maria Bizgan, Alexandru Zarnoianu si Alexandru Holerga. Ne-a fost foarte greu sa ne hotaram asupra profilului aromatic.
Pana la urma am reusit impartind profilul in trei componente:
- florala: hibiscus, bergamota, iasomie, Earl Grey
- condimentata: anason stelat, cuisoare, piper, turta dulce, dulce de leche
- fructata: cu note de citrice usor amare, insa mai apropiate de mandarina decat de grapefruit, lychee, zmeura, merisoare, visine
Cafeaua asta mi-a placut pentru ca este impredictibil de buna. Orice combinatie din notele aromatice de mai sus este posibila in functie de metoda de preparare, macinatura, apa si temperatura. Complexitatea pe care o are poate sa te tina in priza pentru multe extractii.
Unele din aceste componente sunt foarte apropiate ca nuante: hibiscus cu visine, bergamota cu Earl Grey, anason stelat cu turta dulce.
Notele de caramel apar in toate cafelele noastre pentru ca sunt specifice stilului de prajire. Iasomia este caracteristica regiunii Yirgacheffe si apare destul de evident in profilul aromatic. N-am trecut-o pe eticheta pentru ca Edima are o consistenta mai degraba de sirop decat de ceai. Hibiscus ni s-a parut mult mai potrivit.
Sper sa va placa.
Lupascu George (proprietar verificat) –
O cafea foarte aromata, ce merita savurata. Prajita light, ca toate cafelele Papa Jacques, e o desfatare pentru papilele gustative.
5 stele