Colombia Tiptil este o cafea de specialitate decofeinizata. Contine de 30 de ori mai putina cofeina în comparatie cu o cafea obisnuita. Este decofeinizata prin procesul „Sugar Cane”, care utilizeaza acetatul de etil.
Ce este acetatul de etil? De ce procesul se numeste „Sugar Cane”?
O buna parte din trestia de zahar (în engleza: sugar cane) este fermentata pentru producerea alcoolului etilic. Atat acidul acetic cat si alcoolul etilic sunt produse de drojdii si bacterii, în timpul fermentatiei alcoolice. Acetatul de etil este produs din reactia acidului acetic cu alcoolul etilic.
Procesul de decofeinizare este simplu. Aici l-am explicat pe larg. Acetatul de etil este solvent selectiv pentru cofeina. Cand nivelul dorit de cofeina este extras, procesul este intrerupt. Reziduurile de acetat de etil de pe boabe sunt îndepartate cu abur fierbinte, apoi prin distilare in vid. Toti ceilalti compusi aromatici raman in boabele de cafea verde.
Stiati ca?
Acetatul de etil este foarte inflamabil. Punctul sau de aprindere este la – 4 grade Celsius, ceea ce înseamna ca se poate aprinde foarte usor, la temperatura camerei, in prezenta unei surse de foc. La finalul prajirii, temperatura boabelor de cafea se apropie de 200 grade Celsius. Presupunând prin absurd ca ar ramâne vreo urma de acetat de etil in boabele de cafea verde, acesta va fi complet descompus termic in timpul prajirii.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.