Anul 2014 a fost pentru mine unul foarte dificil. De nervi, incepusem sa mananc din ce in ce mai mult. La o inaltime de 171 cm, ajunsesem déjà aproape de 90 de kilograme. Mi-am propus sa slabesc nu pentru ca mi-ar fi spus cineva ca sunt gras ci pentru ca intuitia imi spunea ca, deteriorata de stilul haotic de viata, sanatatea mea imi afecta capacitatea de munca. Dar inca nu stiam cum sa o fac. Sunt destul de pofticios si perspectiva unei diete alimentare stricte ma indeparta de la obiectivul meu.
…
Urmaresc destul de atent noile tendinte care apar in State. Cea mai noua aparitie este bio-hacking-ul. Sumarizand, bio-hacking-ul este actiunea de adaptare si de optimizare a alimentatiei si a stilului de viata la particularitatile genetice ale organismului. Spre exemplu, viata unei persoane cu tenul roscat, nascuta in Scandinavia va fi destul de dificila intr-o tara cu foarte mult soare. Lipsa melatoninei face ca pielea lor sa fie foarte sensibila si iritabila in prezenta soarelui. Trebuie sa foloseasca crème de protectie solara, imbracaminte acoperitoare, sa stea mai mult la umbra samd.
E de la sine inteles ca ideea de bio-hacking m-a atras instantaneu. Posibilitatea de a-ti optimiza organismul fara nici un fel de medicatie mi se pare revolutionara.
…
Ce am aflat citind destul de mult pe aceasta tema? O alimentatie gresita sau un stil de viata neadaptat particularitatilor organismului tau are repercusiuni in ceea ce priveste sanatatea. Organismul se apara iar reactia organismului se numeste “reactie de inflamare”. Aceasta este determinata de raspunsul sistemului imunitar la factorii externi.
Spre exemplu, cea mai simpla reactie de inflamare apare atunci cand te lovesti cu ciocanul peste deget. Degetul se inroseste si se umfla. Umflatura a fost vizibila pentru ca era la suprafata corpului. Dar poate reactia de inflamatie sa apara inauntrul organismului?
Raspunsul este da.
Sunt anumite alimente pe care unele organisme nu le pot digera sau le digera foarte greu. Este ceea ce numesc alimente inflamatoare. Sistemul imunitar al organismului respectiv declanseaza mecanismele de aparare atunci cand sunt consumate alimente inflamatoare. Pe scurt, asta inseamna ca avem intolerante alimentare.
Sa luam un caz concret: laptele si produsele lactate. Printre altele, aceste produse alimentare au in compozitia lor un zahar, lactoza si o proteina, caseina. In medie, avem 47 grame de lactoza la fiecare litru de lapte de vaca.
Pancreasul produce sau mai bine spus ar trebui sa produca o enzima denumita lactaza. Aceasta enzima “sparge” zaharul lactoza in alte doua substante, glucoza si galactoza. Galactoza este mai departe descompusa de enzima galactaza.
Atunci cand pancreasul nu produce aceste enzime in cantitati suficiente, (ga)lactoza intra intr-un proces de fermentatie. Acesta are loc in intestinal subtire. Respectivul proces de fermentatie conduce mai departe la o reactie de inflamatie la nivelul intestinului subtire. La fel ca atunci cand ne lovim cu ciocanul peste deget, tesutul intestinului se umfla si acumuleaza apa.
Probabil ati observat pe strada sau in cercul dumneavoastra de prieteni, persoane care au burta exagerat de umflata. In termeni populari, este asa numita “burta de bere”. Din pacate, aceasta “burta de bere” nu are legatura cu berea ci cu faptul ca intestinul subtire al respectivilor este inflamat deoarece acestia nu pot digera o anume categorie de alimente, in special produsele lactate.
…
Majoritatea produselor din dieta mea uzuala erau produse lactate (cartofi prajiti cu branza, branza cu mamaliga, branza cu rosii etc.). Din momentul in care am renuntat sa consum produse lactate, in 10 zile am slabit 4 kilograme fara sa fac nici un fel de efort. Ceea ce s-a intamplat de fapt a fost ca tesutul intestinului subtire s-a dezinflamat si a eliminat apa stocata.
Ma consider un om destul de informat insa eu n-am stiut pana la 39 de ani ca am intoleranta la lactoza.
…
Lactoza se gaseste in destul de multe produse, inclusiv in preparate din carne (salamuri, carnati, etc.), in aproape toate preparatele de patiserie dar si ca excipient in produse farmaceutice, pentru ca este ieftina in comparatie cu alti excipienti.
…
Cu ajutorul acestui “regim” am ajuns de la 88 kilograme la 81-82 kilograme. 6 kilograme date jos in mai putin de 1 an par cam putine dar nu am facut nici un fel de sport sau de activitate fizica intensa, nu m-am abtinut, n-am facut foamea, n-am tinut cont de ora la care mananc etc.
Vorba aia … cand mananci o farfurie mare de fasole cu ciolan sau cate 3 cotlete la gratar la ora 21:00, nu se poate spune ca te abtii.
…
Dupa o perioada de entuziasm, m-am gandit ca nu era suficient cat am slabit. Ma simteam excelent dar intuitia imi spunea ca este loc de mai bine. M-am reintors la siteurile bio-hackerilor ca sa ma documentez si sa gasesc un raspuns. N-a trecut mult timp si l-am gasit: glutenul. Glutenul este o denumire generica pentru proteinele vegetale care se gasesc in toate cerealele. Medicina nu este domeniul meu de expertiza insa a fost suficient sa-mi arunc un ochi pe PubMed ca sa imi ridic ceva semne de intrebare. Sunt 11.865 de articole care au glutenul ca subiect de cercetare. N-am stat sa le citesc pe toate.
Dupa ce am scos din alimentatie produsele de panificatie, am slabit de la 81 de kilograme pana la 75-76 kilograme si deocamdata ma mentin aici fara nici un fel de dificultate.
…
Glutenul se gaseste in toate cerealele: grau, secara, orz, ovaz. Prin urmare, gasesti gluten si in cerealele pentru micul dejun dar si in bere sau in borsul pentru acrit.
…
Cei carora le povestesc cum am slabit ma intreaba: “bine, bine, am inteles. Dar ce mananci?”
Iata lista:
- radacinoase: morcov, telina, gulie, sfecla, ridichi etc. Mananc foarte rar cartofi, cam de doua ori pe luna. Cartofii contin oxalati si daca as consuma mai des probabil ca as face pietre la rinichi.
- plante verzi: rucola, patrunjel, salata, varza, castraveti, conopida, broccoli, varza de Brussels
- leguminoase: fasole, mazare etc. Naut nu mananc ca nu imi place gustul dar sunt multi care il apreciaza.
- plante din familia Cucurbitaceae: dovleac, castravete, pepene.
- fructe de orice fel dar le mananc cam la o ora, inainte sau dupa masa.
- carne de orice fel: gratar sau fiarta (peste, porc, vita, vanat etc.) insa incerc sa stau deoparte de carnea din comertul capitalist, in special cea de pui. Nu mananc carne tocata (carnati, salam, sarmale, perisoare, chiftele etc.) din comert. Icrele din comert au pesmet deci, nu.
- nuci, alune, seminte de floarea soarelui, migdale etc.
- mamaliga, orez, oua (fierte, prajite sau omleta).
Cat mananc eu din alimentele de mai sus? Oricat si oricand. Presupun ca as mai da jos vreo 4-5 kilograme daca as manca la ore fixe dar pentru mine este dificil sa fac asta.
Daca se intampla sa ma simt prea „incarcat”, nu mananc nimic timp de 24 ore. Beau apa sau ceaiuri, in special ceai de menta si ceai de schinduf. Ceaiul de menta nu constipa ci regleaza tranzitul intestinal si este foarte util in toate afectiunile pancreatice. Ceaiul de schinduf regleaza glicemia ca nimeni altul si este normalizator al functiei endocrine.
…
Sper sa fiu inteles destul de clar: cand spun ca am scos din alimentatia mea produsele lactate si produsele de panificatie, asta inseamna ca eu nu mai consum nici macar 1 gram din acestea.
…
Dupa aproximativ un an si jumatate de cand am inceput acest drum, concluzia la care am ajuns este ca puteam eu sa beau un sac de cafea verde ca nu slabeam in veci. Si nu e ca si cand n-as fi avut la dispozitie cafea verde. Daca ar fi functionat slabitul cu cafea verde, cu siguranta m-as fi apucat sa vand cafea verde macinata. Pana la urma, chiria si ratele la banca nu se platesc singure.
Nu vand nimanui cafea verde (boabe sau macinata) pentru ca sa bei fiertura de cafea verde ca sa slabesti are fix acelasi rezultat ca fiertura de pietricele de rau: zero.
Prostia asta cu slabitul cu cafea verde a pornit-o renumitul doctor Oz care a fost audiat in Senatul U.S.A. pentru acest motiv. Iar companiile care au pus pe piata suplimente alimentare pe baza de cafea verde au primit amezi uriase de la Protectia Consumatorului pentru frauda si minciuni.
In Romania, nu se intampla nimic de genul asta pentru ca Romania. Dar in U.S.A., lucrurile au luat o intorsatura urata pentru mincinosii si escrocii care vand iluzii:
Link 1 WaPo: Researchers retract bogus, Dr. Oz-touted study on green coffee bean weight-loss pills
Link 2 CBSNews: Dr.Oz-endorsed diet pill study was bogus, researchers admit
Link 3 Scienceblogs: Dr. Oz’s “green coffee bean extract” scammer guest must repay $9 million
Link 4 CNN: Congressional hearing investigates Dr. Oz ‘miracle’ weight loss claims
la cine ai facut analizele si care?
si de ce ai redus solanaceele?
Am facut la Synevo panelul alergeni alimentari. Costa 295 lei. Miercuri am rezultatele. Revin cu explicatia pentru solanacee.
tot la synevo vreau sa fac si eu; sunt suspicios un pic legat de intoleranta alimentara, si banuiesc tot lactoza.
mai exista testul York de intoleranta alimentara, dar e foooooarte scump, vreo 1700 ron parca.
solanaceele vreau sa le reduc si eu putin, mai mult de curiozitate. dar e foarte greu, sunt tare gustoase.
ele au fost introduse in romania prin 1800, stau si ma intreb ce manca lumea pe aici pana in 1800 si cred ca raspunsul este: carne, lactate si multe frunze.
legat de nutritie, eu cred in paleo. are logica si e relativ simplu de urmat.
google dupa marks daily apple si daca te prinde idee pot imprumta cartea lui.
sanatate urez!
Multumesc frumos pentru informatii, Catalin! Nu stiam de testul York. Intr-adevar, e foarte scump. Acum o testare este 1450 lei. Presupun ca in timp o sa mai scada pretul. O sa-mi intreb doctorul de familie daca intra la compensate desi nu cred.
Solanaceele sunt foarte gustoase dar si eu ma simt cu mult mai bine acum din punct de vedere fizic, dar mai ales psihic. Ma simt chiar mai bine decat atunci cand m-am lasat de fumat.
Panelul de alergeni alimentari de la Synevo contine si testarea pentru cartof. Sunt foarte curios sa vad rezultatul analizelor.
Buna seara! Am si eu o intrebare daca poate sa imi raspunda careva…cafeaua verde baloneaza?
In rezumat, explicatia este urmatoarea: solanaceele contin oxalati. O alimentatie lipsita de produse lactate face ca acesti oxalati sa se „adune” in rinichi sau in bila sub forma de pietricele.