Una dintre primele “surprize” din activitatea mea de prajitor am avut-o atunci cand mi s-a spus verde in fata “cafeaua ta e slaba”. Venita din mai multe directii, afirmatia aceasta m-a blocat initial insa am gasit destul de repede raspunsul – prajeam prea light pentru gusturile romanesti.
“Greseala” mea a fost ca nu avusesem contact pana in acel moment cu specificul pietei de cafea din Romania. Eu prajeam iute, ca in vest, in ideea de a pastra maximul posibil din profilul aromatic original al cafelei respective. Doar asta a fost motivul si gandul cu care pornisem la drum – sa aduc in Romania cafea de specialitate … la crème de la crème – sa-mi “invalui” clientii in gusturi si arome nemaintalnite. Ti-ai gasit … desigur, dupa ce mi-am atras nenumarate critici, intr-un final am schimbat profilurile de prajire indreptandu-le in directia obtinerii unor cafele mai “consistente” cu un corp mai pronuntat.
Cumva am reusit sa impac capra, varza si lupul prajind astfel incat sa obtin un profil echilibrat: sa nu fie nici prea acida incat sa semene a ceiut cum se bea in Vest, sa nu fie nici facuta scrum cum se prajeste in Sud (Italia, Spania, Franta), sa nu fie uleioasa cum se face in Romania samd.
Dupa aproape doi ani de activitate ca prajitor de cafea in Romania pot spune ca la noi piata de cafea este aproape inexistenta. E un fel de Vestul salbatic redivivus. Mai citesc din cand in cand in presa de business declaratiile unor jucatori majori de pe piata care se dau de ceasul mortii cu declaratii de genul: “Consumul de cafea scade permanent”, “suntem ultima tara din Europa la capitolul consum de cafea pe cap locuitor”, etc.
Dar cum s-a ajuns aici?
- din lipsa unei culturi a consumului. Imi pare rau ca trebuie sa afirm asta insa este ceea ce eu gandesc. Romanii ar consuma aproape orice. Cu cat respectivul produs este mai ieftin cu atat ar consuma mai mult. Mi-ar placea foarte mult sa ne descoperim simtul critic in obiceiurile noastre de consum. Eu cred ca lipsurile cumplite din anii ’80 si-au pus cumva amprenta asupra tuturor generatiilor urmatoare. Iar aunci cand granitele s-au deschis nimeni n-a mai putut face fata dorintei de a consuma … orice.
- pe acest fond, calitatea produselor consumate s-a redus din ce in ce mai mult odata cu trecerea timpului si cu diminuarea puterii de cumparare.
- aceasta stare de fapt combinata cu lipsa de interes a marilor jucatori din piata cafelei in Romania pentru informarea propriului public tinta au dus la situatia in care piata este invadata de rebuturi mascate in produse premium, de produse falsificate, de produse cu termenul de expirare (aproape) depasit importate din Italia sau de mai stiu eu unde.
- perpetuarea mentalitatii ca mereu este cineva acolo sus care are grija de noi toti (aka autoritatile vamale si cele sanitare). Desigur oamenii care lucreaza in cadrul autoritatilor cu responsabilitati in domeniu lupta sa combata aceste fenomene regretabile insa ei nu pot suplini lipsa de informatie a publicului consumator pe care ar trebui sa o faca chiar jucatorii din piata de cafea. Daca oamenii ar fi informati asa cum trebuie, cererea pentru produse proaste ar scadea automat iar fenomenele dubioase ar deveni mult mai usor controlabil.
- dar de ce sa ne mire aceasta atitudine a jucatorilor din piata atunci cand ei insisi habar n-au de capul lor. Unul dintre ei se promoveaza la TV printr-un clip in care se lauda ca sorteaza cafeaua dupa ce o prajeste cand ar fi trebuit sa o sorteze inainte de prajire iar altul afiseaza mandru pe Youtube un clip in care se vede clar cum prajeste cafea de mana a 14-spea care pe deasupra mai e si mucegaita. Ambii sunt nume sonore si n-aveti idée cat de tragic-comica este situatia asta pentru un prajitor de cafea care isi cunoaste cat de cat meseria.
Deci … mai schimbam si noi putin lucrurile pe aici?
Din pacate este perfect adevarat tot ceea ce ai scris si asta e o generalitate ce se practica in toata industria alimentara (tot felul de artificii pentru a creste cantitatea si pentru a scadea calitatatea) atat la alimente cat si la bauturi de orice tip si orice fel, lactate contrafacute, legume, fructe chimizate si fortate la maxim. In industria cafelei, un domeniu profan consumatorului obisnuit, deja este un spatiu de „manevra” foarte mare, lipsa culturii, a unei opinii privind calitatea cel putin standard a unei cafele bune, lasa loc acestor pacalici care otravesc consumatorii cu imitatii de cafele. Dar in timp se va dezvolta totusi o parere generala dar va veni cu greu ziua cand consumatorul roman va sti din start, ce cafea bea sau ar vrea sa bea, sa isi dea seama daca in ceasca are chiar acel tip de cafea. Totusi nu putem sa dam vina doar pe consumator, prima vina fiind a autoritatilor de control din bransa care ii favorizeaza cu nesimtire pe unii care otravesc in mod voit si constant consumatorul, si fac pe duri cu producatorii si oameni care fac cu pasiune acest lucru, cum ai fi tu… Deci, vinovatul e tot sistemul mancat de coruptie, nu doar corupt ci si care lasa loc acestor mizerii si trece cu vederea peste tot raul care il pot produce acele produse la scara larga doar pentru un confort financiar de moment asigurat prin clasica si renumita „spaga”, negandindu-se nici macar un moment ca poate o ruda apropiata va consuma acele produse si chiar va deceda (soc alergic la chimicale, accidente vasculare etc).
Succes in afacere iti doresc cat mai mare!!!
Felicitari tot inainte ! Trebuie sa tipam tare orice ar fi ! Nu avem dreptul sa fim spectatori la ce ni se intampla !