Prima parte a acestui articol am scris-o acum aproape 3 ani si o puteti citi aici.
Motivul pentru care am revenit asupra acestui subiect a fost o discutie indelungata cu un client, espressoman incognito. E proprietar de cafenele intr-un mare oras de provincie. Cumpara lunar pentru cafenelele lui cate 30 – 40 de kilograme de cafea la 40 lei pe kilogram.
Din discutie am dedus ca are angajati pe care ii plateste foarte prost si singura lui solutie ca acestia sa nu-l fure (mult) este sa-si aprovizioneze singur cafenelele cu cea mai ieftina marfa (cafea, bauturi alcoolice, sucuri, etc.). Vechimea angajatilor este prea mica astfel incat nu au timp sa invete cum sa prepare corect un espresso, un cocktail sau orice altceva.
Mi-a spus ca vrea sa-si cumpere un prajitor, Probat sau Giesen cu care sa-si prajeasca singur cafeaua. El crede ca asa isi va optimiza costurile generate de cafea.
Aceasta filozofie de business este gresita pentru ca priveste intreaga problema dintr-un singur unghi. Intreaga rezolvare se bazeaza pe o abordare pasiva, si anume economisirea. Este o abordare caracteristica unei persoane cu aversiune la risc. Ori daca nu-ti place riscul, de ce ti-ai facut un business?
Economisirea este un lucru foarte bun dar reversul medaliei este ca nu poti face economii la nesfarsit pentru ca exista un prag al economisirii, care odata depasit, afecteaza puternic calitatea bunurilor si serviciilor pe care le poti oferi clientilor tai.
Strategia economisirii merge destul de bine in piete slab dezvoltate unde atunci cand ai un singur taxi la dispozitie, il iei fara sa stai pe ganduri chiar daca nu are pornit aerul conditionat.
Nu colaborez cu oameni care au astfel de mentalitati. Nu poti face performanta folosind strategia economisirii. Pentru un brand mic este vital sa aiba „ambasadori” buni. Clientul care primeste un espresso preparat gresit, o sa injure brandul respectiv de cafea. Nu o sa observe nepriceperea, neglijenta sau dezinteresul barista-ului, nu o sa observe echipamentele vechi si murdare, rasnita decalibrata si plina de cafea macinata, etc.
Care este solutia?
Solutia este sa vinzi mai mult.
Cum?
Te scolarizezi ca barista, îti faci cursurile de sensory, cumperi cafea buna si îti cumperi propriile tale echipamente.
O sa pun aici calculul de profitabilitate pentru echipamente proprii insa solutia pentru o cafea buna nu sta doar in echipamente.
Poti salva tabelul de mai sus pe computerul tau sau poti lucra pe el direct in cloud.
In rezumat, avand echipamente proprii ramai cu destul de multi bani in buzunar.
Daca pentru tine suna interesant ce am spus mai sus, daca (vrei sa) ai o cafenea si vrei sa afli mai multe detalii despre cum poti sa vinzi mai mult, trimite-mi un mail pe adresa office(la)papajacques.ro.
Buna ziua,
am studiat putin calculul dumneavoastra, as vrea sa va intreb ce inseamna la furnizor horeca buget de marketing?
Buget de marketing este o suma de bani oferita de anumiti furrnizori horeca ca „argument” pentru semnarea si/sau continuarea contractului de furnizare cafea. Pentru locatii bine pozitionate, mari, cu vad bun, prestigiu si istoric indelungat, bugetul de marketing poate ajunge si la sume ce depasesc 10.000 euro pe an.