Plecand de la articolul anterior, incep un mic serial in care voi dezvalui o serie de aberatii prezente pe piata de cafea din Romania. Aberatiile sunt produse si perpetuate de lipsa de informare si de lipsa de interes in informarea corecta.
Aberatie : Cafeaua cu arome e buna.
Pentru ca m-au tot sacait unii si altii declarandu-si emfatic cafeaua lor cu arome superioara oricarei cafele pe care eu o am, m-am gandit sa ridic si eu putin cortina care acopera niste subiecte sensibile in zona asta.
Deci, ce este cafeaua cu arome?
Intr-o betoniera se pun 10 – 15 – 20 kilograme de cafea robusta cu termenul de expirare depasit si se dau cateva sparcuri de arome. De regula se folosesc cele mai ieftine arome care sunt de fapt niste simple chimicale.
Pastrandu-se obiceiurile ancestrale de genul „cantarul este pentru fatalai”, aroma se pune „dupa gust”, mai exact nu mai sta nimeni sa dozeze exact cantitatea pe care o recomanda fabricantul aromei respective. Rezultatul este ca se depasesc frecvent cantitatile recomandate iar produsul devine semi-toxic. De exemplu, aproape toate aceste arome chimice contin propilenglicol care este un agent de umectare-dispersare. Ingerat in cantitati mari produce tulburari gastrointestinale (frecvent diaree sau varsaturi) si depresii.
Se lasa 5-10 minute la “invartit” apoi se ia bagheta magica si se spune deasupra betonierei de trei ori “hocus-pocus”. Robusta se “transforma” miraculos in cafea arabica. Oricum aroma aia este atat de puternica inca nimeni nu mai poate distinge ce cafea e aia. Apoi se ambaleaza si se vinde (se pare ca painea calda) viitorilor potential imbolnavibili de cancer localizat in tractul digestiv.
Ceea ce v-am prezentat mai sus este o situatie de genul „worst case scenario”. Cunoscand obiceiurile de pe plaiurile romanesti as tinde sa cred ca situatiile de genul „worst case scenario” sunt cele cu frecventa cea mai ridicata.
Nimeni din industria de cafea din Romania care se respecta cat de cat nu ar consuma asa ceva cu buna stiinta.Intrebarea mea este urmatoarea: presupunand ca avem un „best case scenario”, daca respectiva cafea este intr-adevar buna atunci de ce producatorul a adaugat arome?
Sper ca acum fiecare dintre voi va putea sa-si raspunda singur la aceasta intrebare.
Cu alte cuvinte Buna dimineata Florian Cafe :))
Sunt perfect de acord si descurajez aceste practici ale producatorilor. Am auzit de un caz in care cafeaua robusta era prajita cu zahar si astfel avea un gust caramelizat si dulce, mai apropiat de cafeaua arabica. Nu poate fi decat din categoria pacalire a clientilor.
De cand mi s-a recomandat cafeaua de la dumneavoastra am descoperit adevaratul gust al cafelei si ma bucura faptul ca in Romania mai sunt si oameni care nu isi vand sufletul pentru bani. Faptul ca s-a falsificat totul lumea ar trebui sa se cam trezeasca. Ramaneti oameni.