„Am scris aceasta carte ca sa ofer cititorilor un set de instrumente mentale pentru a intelege mai bine prepararea cafelei la filtru si modul în care ii putem influenta extractia.
Nu doresc sa-i conving pe cititori despre ce metoda de extractie este cea mai buna, ce temperatura a apei ar trebui sa foloseasca sau ce tip de rasnita este potrivita pentru cafeaua la filtru.
Deoarece gustul cafelei este subiectiv, fiecare va prefera o anume metoda de preparare, si nu sunt sigur ca as putea prezic ce metoda de preparare as prefera eu cel mai mult printre nenumaratele posibilitati.”
Asa incepe cartea „Principiile Fizice ale Cafelei la Filtru” de astrofizicianul Jonathan Gagné, un volum cu date actuale despre stiinta prepararii cafelei. Autorul discuta pe larg fizica extractiei, a macinarii, chimia apei si cerceteaza in amanunt subiecte dificile si interesante precum:
- proiectarea ibricelor cu gat de lebada,
- optimizarea turbulentei în timpul turnarii,
- impactul particulelor fine asupra percolarii,
- fizica filtrelor de hartie
- geometria diferitelor aparate pentru prepararea cafelei la filtru.
Cartea ofera idei originale, experimente stiintifice sustinute de date si recomandari practice despre prepararea cafelei.
Orice iubitor de cafea care citeste aceasta carte va avea imediat la dispozitie noi instrumente pentru a face o cafea mai buna.