Cafea de Specialitate din Columbia
Lotul pe care noi îl avem a fost produs de 15 femei, membre ale Asobombo, care locuiesc si cultiva cafea în provincia Huila, langa orasul Pitalito.
Asobombo este denumirea scurta a „Grupo Asociativo El Bombo Pitalito Inza„. Aceasta cooperativa a fost fondata de fermierul Luis Alfredo Diaz pentru a obtine preturi corecte pentru cafeaua verde. Astazi, cei 80 de membri ai Asobombo sunt certificati organic si, cu ajutorul asociatiei isi pot gasi mult mai usor clienti pentru cafeaua verde pe care ei o produc.
Femeile care au contribuit la acest lot si familiile lor au cules manual fructele coapte de cafea si le-au prelucrat fiecare, în fermele lor. La fel ca majoritatea cafelei din Columbia, cafeaua de la Asobombo este prelucrata prin spalare, proces pe care l-am descris aici.
Sunt dedicate producerii de cafea de specialitate de înalta calitate prin cultivarea si procesarea atenta. Ele continua sa investeasca în îmbunatatirea fermelor lor si a infrastructurii de procesare. Invata noi tehnici de procesare pentru a îmbunatati calitatea generala.
Pe langa cafea, multi producatori din Pitalito cultiva si trestie de zahar. Asobombo a ajutat comunitatile membre sa construiasca facilitati în care fermierii pot procesa trestia de zahar în panela. Sucul rezultat din zdrobirea trestiei de zahar este colectat, fiert si apoi turnat în diverse forme, unde se intareste in capuluri.
De ce Columbia?
Am avut intotdeauna o fascinatie pentru aceasta origine, chiar inainte sa ma apuc de prajit. Am inceput sa prajesc cafea de specialitate din Columbia pe la sfarsitul anului 2011 si de atunci nu m-am mai oprit. Majoritatea cafelei din Columbia este procesata prin spalare ceea ce o face sa fie relativ usor de prajit.
De ce Pitalito?
Asezat in valea Rio Grande de la Magdalena, orasul Pitalito este capitala cafelei din provincia Huila. Toti muntii care inconjoara aceasta vale sunt presarati cu ferme care cultiva cafea. În Pitalito, fermele tind sa fie putin mai mari decât alte regiuni din Columbia. Majoritatea fermelor de aici au între 3 si 5 hectare, fata de 1 pana la 3 hectare în alte regiuni.
De ce Pitalito este una dintre cele mai bune regiuni din lume pentru cultivarea cafelei?
- Altitudinea,
- Specificul geografic
- Solul.
Altitudinea
Pitalito este situat la o altitudine de 1300 metri. Fructele de cafea cultivate la o altitudine mai inalta se matureaza mai lent. Astfel, planta are timp sa depoziteze in semintele fructului mai multe zaharuri.
Specificul geografic
Planta de cafea este o planta de subarboret. Subarboret sunt arbusti care cresc in etajul intermediar al padurii, sub coroana arborilor mari. Plantele de cafea pot utiliza o cantitate limitata de lumina solara si cresc mai bine in semi-umbra.
Pitalito este situat foarte aproape de Ecuator insa este pozitionat intr-o vale. Fermele de cafea din Pitalito sunt situate pe versantii muntilor care inconjoara aceasta vale. Plantele de cafea au lumina solara puternica directa doar in preajma pranzului, pe parcusul catorva ore. Restul zilei planta de cafea are lumina solara indirecta.
Solul
Solul vulcanic este foarte bogat in nutrienti. Aciditatea specifica acestui sol usureaza absorbtia nutrientilor de catre plantele de cafea.
De ce Dulce?
Altitudinea ridicata si maturarea lenta cresc continutul de zaharuri din semintele de cafea. In timpul prajirii, prin reactia Maillard, aceste zaharuri vor produce mai multi compusi aromatici. Caracterul aromatic al unei cafele de specialitate din Columbia este intens dominat de caramel. O ceasca de cafea de specialitate columbiana are un caracter curat, cu note aromatice distincte, bine definite.
Dupa o degazare de cel putin o saptamana, o poti folosi cu succes pentru orice metoda de preparare. Bine degazata, are o consistenta de invidiat in espresso si este usor de baut.
Istoria cultivarii cafelei in Columbia
Acum aproape 300 de ani, preotul iezuit Francisco Romero din orasul Salazar de Las Palmas a avut un moment de inspiratie divina. Cand enoriasii lui s-au spovedit la biserica, preotul le-a spus sa semene cafea daca vor sa-si rascumpare pacatele.
Legenda sau nu, in 1835, primii saci de cafea verde au fost exportati prin biroul vamal din orasul San Jose de Cucuta. Este orasul in care Simon Bolivar a fost desemnat primul Presedinte al Colombiei in 1821. Pana în 1850, cafeaua ajunsese la Cundinamarca, Antioquia si Caldas. La sfarsitul secolului al 19-lea, cafeaua verde a devenit principalul produs de export. Columbia producea peste 600.000 de saci de cafea anual.
Bujita Raluca (proprietar verificat) –
Motivul pentru care ma trezesc mai repede dimineata. Este aromata, lasa un gust dulceag, este prajita cum si cat trebuie, este cafeaua perfecta pentru mine. Si o pot bea fara zahar, dupa ce ani de zile nu am putut cu alte tipuri de cafea, prea amare. Aceasta nu este deloc, dar deloc amara.
Sunt client Papa Jacques de mult timp, si desi am incercat si alte cafele, nu am gasit o alta pe piata din Romania care sa o egaleze, din nici un punct de vedere, inclusiv calitate si pret.
Pe langa calitatea excelenta a cafelei, apreciez si promtitudinea cu care se face livrarea, nu am avut niciodata probleme/intarzieri. Multumesc Papa Jacques!
Radu Ioan (proprietar verificat) –
Multumim frumos!
Madalina Constantin (proprietar verificat) –
Pitalito si Brazilia fac parte din cosul meu lunar de cafea de la PapaJacques. Dulce de Pitalito este perfecta ca gust, dulce, fructata si aromata, blanda cu cei care abia descopera cafelele de specialitate. Atat pe espresso cat si pe lapte, gustul este minunat, notele se schimba si pana la ultima gura de cafea, este o experienta. Recomand cu drag PapaJacques , aveti parte de consiliere in alegerea cafelei potrivite pentru voi, livrarea prompta, raportul calitate/pret e de neegalat.
Radu Ioan (proprietar verificat) –
Multumim frumos!
Veronica Iosub (proprietar verificat) –
Am descoperit nu demult Dulce de Pitalito si nu mi-a venit sa cred ca este chiar dulce! Adica iti lasa un gust dulce dupa ce o bei, fara sa fi adaugat nici un fir de zahar. Dar ce imi place cel mai mult la cafeaua Papa Jacques este aroma nemaipomenita de cafea proaspata care imi inunda casa atunci cand desfac coletul trimis super rapid de Radu. Multumesc si mult mult succes in continuare!
Gabriela Teleptean (proprietar verificat) –
Sunt client Papa Jacques de ani buni, iar Dulce de Pitalito e cafeaua mea preferata, o cafea foarte buna, cu un buchet de arome perfect si care poate satisface si cele mai rafinate gusturi. Recomand cu caldura!
Radu Ioan (proprietar verificat) –
Multumim frumos, Veronica!
Radu Ioan (proprietar verificat) –
Multumim frumos pentru feed-back!
daniel.sava1 (proprietar verificat) –
O cafea deosebita, perfecta pentru un inceput de zi.
Livrarea si comunicarea cu papajacques.ro este perfecta de fiecare data.
Iulian Nicusor (proprietar verificat) –
O cafea incredibil de aromata. Preparata la V60. Cumparata de la partenerul Kfea.ro
Radu Ioan (proprietar verificat) –
Multumim frumos pentru feed-back!
Lupascu George (proprietar verificat) –
O cafea foarte buna.
eduard (proprietar verificat) –
Ma aprovizionez in mod constant cu acest sortiment de la magazinul Leonidas, e printre cafelele mele preferate. Felicitari pt acest sortiment!
Daniel Toma (proprietar verificat) –
O cafea extrem de buna; una din favoritele mele. De multe ori ma bag seara la somn cu gandul la cafeaua de dimineata :). Pana sa ajung la aceasta cafea am testat cam tot ce gasesti la noi in comert: mizerii carbonizate fara gust si fara sens, prajite acum 2-4 ani , fara termen de valabilitate….. Am ramas client fidel papajacques dupa prima comanda
Minos (proprietar verificat) –
Dulce de Pitalito este cafeaua perfecta pentru mine, numele nu i-a fost ales degeaba, este intr-adevar neasteptat de dulce, ma bucur ca v-am descoperit. Imi place si Brasil Frutado, dar preferata ramane Pitalito. Am de gand sa incerc si Ethiopia Hamasho. Revin cu feedback la ea.
Multumesc pentru cafeaua perfect prajita, seriozitatea si promptitudinea livrarii.
DRAGOS-IONUT FRANGU (proprietar verificat) –
Suntem la a 2-a tura cu Dulce de Pitalito (clienti noi Papa Jacques) dar e clar ca de acum calea e batatorita. Imi place gustul final de fructe de padure, imi place ca o beau fie fierbinte/calda, fie rece si de fiecare data e exact ce trebuie. Sa mai zic de livrare? Adica a 2-a zi? Chiar ma gandeam ce facem 1 zi fara cafea, ca era pe terminate :) Ei bine, nu, a 2-a zi era la usa. Multumim!
Radu Marius Dan (proprietar verificat) –
Una dintre cele mai bune cafele pe care le-am baut vreodata. Înainte comandam acest sortiment din alta parte (deoarece aveam posibilitatea sa ridic de la locker) dar m-am decis sa iau ”direct de la sursa”. Poate domnul Radu Ioan ”face ceva” în acest sens…
Vicol Alina (proprietar verificat) –
Am primit pachetul FF repede …nota 100!!!astept cu nerabdare sa savurez aceasta cafea!????