Unde este gustul de odinioara al fructelor si legumelor?

Decizia de cumparare este hotarator influentata de aspectul proaspat al unui fruct sau al unei legume. Nimeni nu va cumpara fructe sau legume ofilite, innegrite sau lovite.

Controlul si prevenirea proceselor de ofilire (palire) au devenit unele dintre cele mai importante aspecte ale industriei alimentare deoarece ofilirea fructelor si legumelor este procesul responsabil pentru mai mult de jumatate din pierderile de productie agricola.

 

Pentru ca oamenii sa aiba acces doar la produse agricole proaspete, nu cu multi ani in urma, producatorii sortau legumele si fructele inainte de a le pune in vanzare insa acest proces de sortare este costisitor, consumator de timp si trebuie executat permanent pe toata durata de depozitare a produselor agricole.

Optimizarea productiei agricole din punct de vedere al profitabilitatii, pe intregul lant incepand de la cultivatorii agricoli si pana la vanzatorii finali, se face prin intarzierea acestui proces natural de ofilire (palire).

Dar cum ar putea fi realizat acest lucru?

Raspunsul este destul de simplu. Din fructe si legume a fost eliminat un grup de substante naturale denumite polifenoli. Sunt substantele “raspunzatoare” atat pentru gust si miros cat si pentru procesul de degradarea prin ofilire (palire).

Dar ce sunt acesti polifenoli?

De-a lungul evolutiei lor, plantele au dezvoltat acesti compusi ca reactie de aparare–adaptare la mediul inconjurator in care sunt cultivate (daunatori inclusiv infectii de natura microbiana sau virala, schimbari climaterice, nevoi de adaptare la conditii climaterice noi, samd). Daca doriti o analogie, polifenolii formeaza “sistemul imunitar” al plantei.

Dupa recoltarea fructelor si legumelor coapte, polifenolii prezenti in aceste produse agricole devin instabili din cauza reactiilor biochimice din interiorul fructului sau legumei respective.

Este momentul in care incepe procesul de ofilire, cel mai adesea dupa ce fructul sau leguma respectiva este supusa unui tratament mecanic (inclusiv taiere, lovire, zdrobire, razuire, etc.), tratament care “sparge” mai intai coaja fructului si apoi membranele celulelor permitand astfel inceperea reactiilor de degradare.

Oricine a curatat vreodata un cartof sau un mar stie ca acestea se innegresc in cateva minute dupa ce este indepartata coaja. In termeni stiintifici, se numeste innegrire enzimatica.

Este un proces chimic natural care are loc in fructe sau legume si este cauzat de actiunea unui grup de enzime denumite polifenol oxidaze. Este un proces care poate fi observat la fructe (caise, pere, banane, mere, etc.), la legume (cartof, ciuperci, salata, etc.). sau la fructele de mare (creveti, crabi, etc.).

Dar ce sunt pana la urma aceste enzime denumite polifenol oxidaze? Asa cum sugereaza si numele sunt enzime care degradeaza polifenolii (aka “compusii fenolici”) in prezenta oxigenului din aer.

Polifenol oxidazele sunt o clasa de enzime care au fost pentru prima data descoperite in ciuperci si sunt raspandite pe scara larga peste tot in natura.

Se gasesc mai ales in plastidele plantelor desi sunt prezente si in citoplasma celulelor vegetale care si-au depasit faza de maturitate (frunze ingalbenite sau fructe coapte). Se crede ca aceste enzime joaca un rol hotarator in rezistenta plantelor la infectii virale sau microbiene precum si la conditiile climaterice adverse.

Procedeele tehnice prin care s-au eliminat polifenolii mi se par mult mai putin importante in comparatie cu efectul lipsei acestor substante din produsele agricole pe care le cumparam din supermarketuri.

De ce lipsesc fructele si legumele romanesti din supermarketuri? Reprezentatii marilor lanturi de hiper/super-marketuri explica academic si grav prin mass media ca agricultorii romani nu au unitati de sortare, ca nu se asociaza, ca produc prea putin, samd.

Explicatia este mult mai simpla insa nimeni nu are curajul sa o spuna! Cum sa vanda la supermarket fructe si legume romanesti crescute din seminte natural care au acel gust bun pe care ni-l amintim din copilarie? Sunt pline de polifenoli, se ofilesc rapid in mod natural, ceea ce inseamna ca intr-o saptamana li se strica toata marfa si ar trebui sa o arunce pentru ca n-ar mai cumpara-o nimeni. Iar asta inseamna pierderi importante de capital pe care nimeni nu vrea sa si le asume. E mult mai comod (a se citi profitabil) pentru ei sa importe fructe si legume fara polifenoli pe care pot sa le pastreze saptamani de zile la rand “proaspete”.

De aia nimic din ce mananci de la supermarket nu are gust si nici nu cred ca va avea vreodata.

Polifenolii sunt substante deosebit de importante in dieta umana. La orice simpla cautare pe Google veti gasi o multime de rezultate care recomanda polifenolii pentru actiunea si rolul lor antioxidant.

O dieta saraca in polifenoli este una din cauzele care te determina sa mananci din ce in ce mai mult. Organismul tau cauta instinctiv sa-si obtina cantitatea necesara de polifenoli consumand o cantitate din ce in ce mai mare de alimente. Insa asta duce pe de o parte la obezitate si pe de alta parte duce la o acumulare din ce in ce mai mare de radicali liberi in organism.

Ce efect are o concentratie ridicata de radicali liberi intr-un organism uman?

Intentia mea nu este sa va sperii ! Eu v-am explicat “de ce” !

Concluzia o trageti voi singuri iar

solutia pentru a trai mai sanatos este acum la indemana fiecaruia!