the coffee news bulletin (1)

Orice rasnita de cafea indiferent de calitatea ei (consumer, prosumer, professional) “pastreaza” in ea pana la cateva grame de cafea dupa fiecare macinare.

Daca ati rasnit cu aparatul vostru boabe dintr-o punga de cafea pe care ati cumparat-o din supermarket atunci nu cred ca trebuie sa va mire faptul ca gustul cafelei pe care ati cumparat-o de la mine se modifica dupa 3-4 rasniri consecutive.

De aceea este extrem de important sa curatati cu atentie rasnita voastra atunci cand schimbati cafeaua. Acelasi lucru este valabil pentru oricare din componentele aparatelor care intra in contact cu cafeaua (espressor, filtru, french press, etc.).

Curatenia ustensilelor de preparare este extrem de importanta astfel incat gustul cafelei sa nu aiba de suferit.

In cazul in care v-ati folosit rasnita ca sa rasniti boabe aromatizate artificial (vanilie, caramel, alune, etc.) din punctul meu de vedere puteti sa va aruncati aparatul respectiv la gunoi pentru ca “aromele” respective nu or sa iasa in veci indiferent cat de mult curatati rasnita.  Da … urasc cafeaua cu arome artificiale! Daca ar fi o cafea buna atunci nimeni n-ar mai pune arome in ea. Aromele (vanilie, caramel, alune, etc.) care se utilizeaza la fabricarea cafelei aromatizate sunt de fapt E-uri!

Am clienti care atunci cand fac pentru prima data “cunostinta” cu cafeaua prajita de mine ma suna si imi spun (de exemplu) : “Nu-mi place (…). E prea (slaba sau acra sau nu stiu cum).” Si trebuie sa recunosc ca sunt cumva pus intr-o usoara dificultate.

Limoncillo nu este acra. Perla n-are gust de nisip, de scoici sau de apa de mare. Montana Verde nu are culoarea verde. Herbazu nu are gust de iarba.

Nu confundati numele cu gustul cafelei si nu judecati oamenii dupa numele lor. Daca il cheama Vasile nu inseamna ca este taran la fel cu daca il cheama Ludovic nu inseamna ca este rege.

Aceiasi clienti ma suna dupa 2-3 saptamani si-mi spun “nu mai pot sa beau alta cafea”.

Gustul oricarei cafele se modifica in timp. Boabele emana dioxidul de carbon remanent in urma prajirii iar gustul cafelei se “aseaza”. Mai intai cafeaua isi pierde din “salbaticie”, apoi se “echilibreaza” pentru ca dupa o anumita perioada de timp sa devina “plata/fada”. Fiecare cafea are ritmul ei.

As fi cel mai fericit daca toti clienti clientilor mei ar avea rasnite acasa asa ca daca va numarati printre putinii oameni privilegiati de soarta care au rasnita serioasa de cafea acasa, rugati-l pe cel/cea de la care cumparati cafea Papa Jacques sa va aduca cafea boabe si el o va face! 😉

O rasnita buna e mai importanta ca un espressor bun!

Fiecare pachet sigilat de cafea este ca o sticla de vin nedesfacuta. Nu stii ce gust are pana cand nu bei. Desigur … sunt multi cei care isi beau vinul amestecandu-l cu pepspi. Sa bei o cafea de specialitate cu zahar, miere sau lapte este un sacrilegiu similar cu cel pe care il poti face amestecand un Château Lafite Rothschild de 10 ani cu sifon. Pur si simplu asa ceva nu se face. Frisca batuta din smantana de calitate este permisa a fi adaugata la o cafea de specialitate insa numai in zilele de duminica, numai dupa-amiaza si nu mai mult de 1 lingurita generoasa.

Toti cercetatorii (britanici, americani, germani, israelieni, japonezi, etc.) au fost de acord cu faptul ca fumatul dauneaza grav nu numai sanatatii ci si simturilor. In special simturilor gustului si a mirosului. Eu am fumat 20 de ani. M-am lasat de fumat de aproape 2 ani insa realizez cu mahnire faptul ca gustul si mirosul nu mi-au revenit in totalitate.

Apa este importanta. In Romania nu poti sa faci o cafea buna folosind apa de la robinet. Este foarte prost tratata, are tot felul de culori dubioase (verzuie, maronie, etc.), este plina de clor si alte chimicale. Fierband apa nu elimini chimicalele.

Cafeaua este amara atunci cand cel care o prajeste nu-si cunoaste meseria sau nu isi respecta clientii si foloseste cafele de proasta calitate. E ca la bucatarie. Sunt bucatari prosti, bucatari buni si bucatari geniali. Daca ii pui sa gateasca cu aceleasi ingrediente eu zic ca rezultatul este destul de predictibil.

Am renuntat sa-mi beau cafeaua cu zahar (alb, brun sau melasa) din momentul in care am inceput sa prajesc. O cafea buna n-are nevoie de zahar.

Pe de alta parte, o cafea proasta se poate bea numai cu zahar pentru ca are un gust atat de prost si este atat de amara in sensul negativ al cuvantului incat nu se poate bea altfel.

Urasc unele virgule asa ca am hotarat sa le elimin. Multumesc pentru intelegere!

Sa aveti o zi minunata!