Skerton sau Mini Mill ?

Pana la urma care sunt diferentele dintre cele doua rasnite Skerton si Mini Mill? “Care este mai buna?”, “Care sunt diferentele dintre ele?”, “Care este mai buna pentru birou/acasa/calatorie?” – sunt intrebari pe care am inceput sa le primim de la voi in numar din ce in ce mai mare pe mail asa ca am hotarat ca e timpul sa le dedicam un articol.

Dimensiune

Sunt la fel de inalte – aproximativ 18 cm. Privite din lateral au forma unei clepsidre. Diametrul masurat la mijlocul “clepsidrei” pentru Skerton este 7 cm iar pentru Mini Mill este de 5 cm. Cea mai mare diferenta dintre cele doua este data de capacitate cosului pentru boabe: cam 60 de grame pentru Skerton si 30 de grame pentru Mini Mill. Capacitatea flaconului pentru cafea macinata este de 60 de grame pentru Skerton si de 30 de grame pentru Mini Mill.

Functionalitate

Cele doua rasnite sunt similare ca design insa functionalitatea lor difera.

Pentru a modifica granulatia macinaturii la Skerton trebuie sa desurubati surubul de blocare, detasati manerul si apoi potriviti bucsa de reglare in pozita dorita.

In cazul Mini Mill, modificarea granulatiei macinaturii se face detasand cosul pentru boabe de flacon si apoi potrivind bucsa de reglare prin insurubare-desurubare in pozitia dorita. Este mai usor sa schimbi granulatia macinaturii la Mini Mill deoarece sunt mai putini pasi de parcurs si mai putin efort.

Mini Mill are un capac foarte util pentru a opri fragmentele sau sparturile de boabe de cafea sa sara din cosul pentru boabe in timpul macinarii. Pe de alta parte, Skerton are un cos pentru boabe mai mare care poate tine mai multe boabe si de asemenea si o husa de protectie din cauciuc foarte utila pentru a preveni alunecarea in timpul macinarii.

Macinarea este simpla si silentioasa. Este o activitate care implica un efort fizic insa nivelul acestuia este unul comfortabil astfel incat aproape oricine poate macina cu usurinta.

Macinarea a 30 – 60 de grame de boabe de cafea dureaza 2-4 minute in functie de viteza si efortul pe care il depuneti. Ca sa macinati mai usor, sa aveti stabilitate in timpul macinarii si sa puteti controla usor ritmul de macinare, macinati stand asezat(a) pe un scaun si tinand rasnita intre genunchi.

Ambele rasnite se pot dezasambla si curata foarte usor.

Care este cea mai buna pentru nevoile mele?

Alegeti Mini Mill daca veti macina boabe de cafea pentru a prepara zilnic 1-2 cesti de cafea sau 1-2 shot-uri de espresso. Mini Mill este foarte potrivita atunci cand calatoriti mult pentru ca este compacta si nu are parti din sticla care s-ar putea sparge. Pentru aceia dintre dumneavoastra care utilizeaza French Press-ul ca sa-si prepare cafeaua, Mini Mill este o rasnita mai buna deoarece cutitele ei de macinare sunt tensionate de un arc din otel inoxidabil ceea ce face ca aceste cutite sa fie stabile in timpul macinarii, rezultand astfel o granulatie mare uniforma.

Alegeti Skerton atunci cand este necesar sa macinati cantitati mai mari de cafea in timpul zilei: 3-4 cesti de cafea, peste 4 shot-uri de espresso sau daca va trebui sa macinati cafea pentru consumul a mai mult de 2 persoane zilnic.

Skerton are un container din sticla pentru cafeaua macinata ceea ce il face mai susceptibil la spargere atunci cand calatoriti. Il puteti inlocui cu un alt container de plastic sau sticla pe care il puteti cumpara de la raionul de sticlarie al oricarui supermarket.

Ambele rasnite pot macina foarte fin boabele de cafea – o macinatura apropriata ca granulatie de faina. Aceasta este macinatura necesara pentru a prepara o cafea la ibric ideala. O granulatie foarte mica asigura o suprafata de contact foarte mare a cafelei cu apa si astfel puteti folosi mai putina cafea. 

Rezumat

Atat Skerton cat si Mini Mill sunt rasnite manuale foarte bune a caror utilitate, functionalitate si rezultate nu le veti mai intalni la alte rasnite (electrice) de uz casnic. 

Ambele pot concura cu succes cu multe rasnite profesionale si au atribute foarte cautate de orice iubitor de cafea prudent cu bugetul sau si care isi doreste rezultatele pe care le-ar putea obtine cu o rasnita electrica de calitate care are cutite conice dar care costa de 10 ori mai mult.

Speram ca acest articol a reusit sa clarifice diferentele dintre cele doua astfel incat dumneavoastra sa faceti cea mai buna alegere!

Oricare ar fi alegerea dumneavoastra, Papa Jacques va multumeste ca ii sunteti alaturi!