O cafea din Brazilia este frumoasa, bine proportionata, accesibila ca aroma si corp. O recomand tuturor celor care sunt la inceput de drum in cunoasterea acestui domeniu.
Dar cum stiu ca este o cafea potrivita pentru gustul meu?
Celor care prefera vinurile rosii le recomandam sa-si indrepte atentia catre cafele procesate natural. Brasil Frutado este cu siguranta o alegere buna.
Daca preferati mai degraba vinurile albe atunci ar trebui sa alegeti o cafea procesata prin spalare cum este Dulce de Pitalito.
In Romania dinainte de 1989, cu mici exceptii, se gasea doar cafea din Brazilia. Este aroma pe care o simteam in diminetile copilariei mele atunci cand mama isi facea cafea la ibric. Am redescoperit-o in Brasil Frutado.
•
O lunga perioada de timp am tot avut cafele din regiunea Cerrado Mineiro la Brasil Frutado dar cred ca este momentul sa exploram impreuna si alte regiuni cultivatoare de cafea din Brazilia.
Mantiqueira de Minas este o regiune situata în partea de sud a statului Minas Gerais, langa lantul muntos Mantiqueira.
Producatorii locali de cafea au înfiintat Aprocam, o asociatie cu ajutorul careia au implementat sistemele de calitate agricola pentru cafeaua verde produsa.
In 2011, Aprocam a înregistrat denumirea de origine protejata pentru cafeaua produsa in Mantiqueira de Minas si recunoasterea acesteia ca produs agricol cu Indicatie Geografica Protejata.
Sunt cafele surprinzatoare care reflecta combinatia dintre un terroir unic si know-how-ul local.
Ferma de cafea Nossa Senhora Aparecida are o traditie de peste 60 de ani iar acum este la a 4-a generatie. Are o suprafata totala de 100 de hectare, din care 40 de hectare sunt cultivate cu cafea.
In 2014, au castigat locul 1 la Ceasca de Excelenta „Late Harvest” pentru cafea procesata natural, avand cel mai mare punctaj mediu (92,22) acordat vreodata la toate editiile „Late Harvest”.
Situata într-o regiune privilegiata a lantului muntos Mantiqueira, la o altitudine de peste 1100 metri, ferma are conditii excelente de clima si temperatura pentru cultivarea cafelei.
Lotul pe care îl avem este unul foarte mic, numarand în total 30 de saci de 60 kilograme, lot din care noi am mai prins 19 saci. Este coordonat de Roney Dias Villela, unul dintre cei 4 copii ai sotilor Regina Lucia si Edmo Junqueira Villela, proprietarii fermei.
L-am ales pentru ca mostra de cafea pe care am primit-o avea un gust placut de ciocolata cu lapte pe masa de cupping. In evaluarea oficiala apar note de fructe galbene, starfruit si caramel care insotesc un corp frumos si o aciditate citrica, pe un post-gust dulce si lung. Cred ca q-graderul care a facut evaluarea lotului initial a fost destul de darnic. Nu imi fac iluzii ca ar avea 87 de puncte SCA asa cum scrie în evaluarea oficiala insa categoric nu este o cafea de lasat pe masa.
Un alt aspect care a punctat în decizia de a-l cumpara a fost uniformitatea lotului, compus exclusiv din soiul Catuai Galben.
Lotul a fost recoltat selectiv de echipa indrumata de Roney Dias. Fructele coapte de cafea au fost transportate in scurt timp la terasa de uscare. Pentru ca uscarea sa fie uniforma, boabele au fost greblate de mai multe ori de catre echipa condusa de Ivanil, responsabilul cu procesarea cafelei de la ferma.
Despre aceasta cafea puteti afla mai multe accesand site-ul producatorilor de cafea din Mantiqueira de Minas aici si introducand codul de trasabilitate al lotului 00450015022.
Bujita Raluca (proprietar verificat) –
Este favorita sotului, si a mea dupa Dulce de Pitalito. Este mai corpolenta, cu un gust mai puternic, dar fara sa fie amar. De altfel, cafeaua Papa Jacques este singura pe care o pot bea asa simplu, neagra.
Radu Ioan (proprietar verificat) –
Multumim frumos!
Madalina Constantin (proprietar verificat) –
Cafeaua la care ma intorc mereu, este absolut minunata, dulce si cremoasa. Lotul acesta este cel mai bun de pana acum, fiecare gura din aceasta Brazilia e o incantare .
Radu Ioan (proprietar verificat) –
Multumim frumos!
Daniel Toma (proprietar verificat) –
Comand cafea de la papajacques de 5 ani. Tin minte si acum prima ceasca de cafea; am primit cafeaua in jurul orei 19:00, livrata personal de Radu, si am facut un espresso rapid…wow, pentru prima oara simteam aromele si notele dintro cafea. De atunci nu am mai cumparat cafea din comert si foarte rar beau cafea cand nu sunt acasa….am ajuns sa refuz amabil cafeaua oferita de altii pentru ca nu este de la papajacques :).