Mici detalii tehnice

Iata cateva mici detalii “tehnice” care odata aplicate pot imbunatati dramatic gustul si aroma cafelei dumneavoastra starnind astfel admiratia (sau invidia) prietenilor vostri.

  • Folositi cafele proaspat prajite si macinate pe care le puteti gasi la mici prajitorii. Cafeaua vidata ambalata in pachete de forma unor caramizi (aurii sau verzi) nu e in nici un caz o cafea proaspata iar dintr-un anumit punct de vedere acel pachet de cafea este similar cu o conserva. Uneori acea conserva chiar are gust de caramida. Aici gasiti explicatia.
  • Intervalul ideal de temperatura al apei atunci cand intra in contact cu cafeaua este 85-90 grade Celsius. Daca nu aveti un termometru de bucatarie puteti atinge aceasta temperatura intrerupand sursa de caldura atunci cand apa incepe sa fiarba si asteptand circa 30 secunde.
  • Cu cat aceasta temperatura este mentinuta constanta mai mult timp pe durata infuzarii cu atat este mai bine. Ideal ar fi sa folositi un recipient etans pentru ca in felul asta limitati pierderea de caldura a recipientului in care faceti extractia. Asta va permite sa pastrati compusii aromatici nativi cafelei in cafeaua pe care o pregatiti. Spre comparatie, daca dvs. fierbeti cafeaua, acesti compusi aromatici se vor evapora. Temperatura constanta este “secretul” celebrei cafele la nisip: nisipul fierbinte inconjoara ibricul mentinand temperatura constanta pe durata infuziei. NU fierbeti cafeaua in recipiente etanse.
  • Timpul total de infuzare este in jur de 4-5 minute.
  • Cu cat suprafata de contact intre cafea si apa fierbinte este mai mare cu atat este mai bine. Cu cat contactul dintre apa si cafea este mai “brusc” cu atat este mai bine. Puneti apa peste cafea si nu cafeaua peste apa. In felul asta nu se formeaza “insule” de cafea la suprafata apei.
  • Hartia de filtru retine componentele aromatice din cafea.
  • Folositi apa cu gust neutru. Apa de la robinet este total contraindicata deoarece are prea mult clor. Aici puteti gasi un articol util despre calitatea pe care apa pentru preparat cafea ar trebuie sa o aiba.
  • Pentru un cappuccino delicios “bateti” intr-un french-press timp de 1 minut o jumatate de pahar de lapte rece degresat apoi lasati spuma sa se “odihneasca” inca 1 minut. O sa obtineti o spuma de lapte frumoasa, consistenta si persistenta care sta foarte bine in lingurita. French-press-uri gasiti la Strabucks.