Decafeinizarea cu dioxid de carbon

Nu este un secret pentru nimeni ca in Romania cafeaua decofeinizata are o reputatie foarte proasta iar cauzele acestei perceptii in mentalul romanilor sunt multiple.

Putem sa enumeram cateva din aceste cauze fara a avea pretentia ca le-am expus in totalitate:

– producatori care folosesc boabe de cafea de slaba calitate pentru produsele lor, cu impact direct perceptibil asupra calitatii produsului final;

Рlipsa de interes a acestor producatori in privinta informarii clientilor asupra proceselor si procedurilor de decofeinizare, aspect care a condus la formarea unei opinii generalizata si uneori  intemeiata ca procesele de decofeinizare sunt efectuate cu substante chimice daunatoare mediului inconjurator sau organismului uman;

– comercializarea unor cafele doar partial decofeinizate avand un continut de cofeina mai ridicat decat cel prevazut de legislatie ceea ce a afectat sanatatea si starea de bine a persoanelor cu probleme cardiace.

Procesul de decofeinizare cu dioxid de carbon

Boabele verzi de cafea sunt umezite cu apa intr-un recipient presurizat in care se introduce dioxid de carbon lichid (CO2). Acesta extrage cafeina din boabele de cafea actionand ca un solvent selectiv pentru aceasta substanta. La sfarsitul ciclului, dioxidul de carbon este apoi transferat intr-un evaporator pentru a separa cafeina.

Dioxidul de carbon rezultat este apoi colectat, re-condensat si reintrodus in recipientul cu boabele de cafea verde pana cand procesul de decafeinizare este complet.

La incheierea procesului, boabele de cafea verde sunt uscate pentru a se reveni la continutul lor de umiditate original.

Procesul de decafeinizare cu dioxid de carbon cel mai scump insa este un proces care se efectueaza numai cu substante 100% sigure, fara riscuri din punct de vedere al sanatatii umane.

Structurile celulare ale boabelor de cafea sunt pastrate in starea lor naturala ceea ce inseamna ca aroma si gustul cafelei prajite si preparate nu sunt modificate de acest proces in comparatie cu cafele care provin de la aceeasi ferma dar care nu au fost decafeinizate.