Clisma cu cafea.

In 2011, la inceputul activitatii noastre cautam parteneri prin a caror magazine sa comercializam produsele noastre.

Imi amintesc ca am sunat intr-o zi la un bine-cunoscut magazin de produse naturiste, iar o doamna foarte intepata ne-a spus: “cafeaua este toxica. Noi o folosim doar pentru clisma.”. Am inchis telefonul putin nedumerit deoarece nu reuseam sa inteleg cum o persoana care considera  un produs ca fiind toxic, il consuma totusi “prin cealalta parte”, daca ma intelegeti. Am trecut aceasta disonanta cognitiva la capitolul amuzamente si n-am mai dat importanta acelei convorbiri pana recent cand am inceput sa ma lovesc tot mai des de “clisma cu cafea”.

Ok … zatul de cafea se poate folosi in compozitia mastilor de fata, pentru gomaj, ca ingrasamant organic pentru flori si legume etc. …  dar clisma cu cafea? Am inceput sa ma interesez mai in amanunt despre chestia asta si am descoperit niste lucruri neasteptate.

Nu vreau sa anticipez asa ca va las placerea de a citi articolul de mai jos.

***

Clisma cu cafea este recomandata in terapia Gerson precum si in alte asa-zis terapii de vindecare a cancerului. Terapia Gerson se presupune ca este un “tratament” neconventional, eficient impotriva cancerului.

In terapia Gerson se recomanda efectuarea de clisme regulate cu cafea sau ceai de musetel pentru “deschiderea cailor biliare, curatarea ficatului, etc.”.

Trebuie sa mentionez de la inceput ca nu am nici un fel de pregatire medicala. Subiectul acesta mi-a starnit suficient de mult curiozitatea asa ca am inceput sa strang informatii, am stat de vorba cu oameni care au pregatire medicala, am pus cap la cap informatiile pe care le-am obtinut si, cred eu, am inteles cate ceva. 

 ***

Clisma cu cafea. Modul de preparare. Observatii din punct de vedere fizico-chimice.

Reteta pentru clisma cu cafea din terapia Gerson spune ca se fierb patru linguri de cafea macinata intr-un litru de apa filtrata/distilata timp de 15 minute. Pe internet am gasit si alte cateva retete insa aceasta este cumva unanim acceptata. Se precizeaza in cateva locuri ca in cazul in care solutia este prea “puternica” sa se reduca numarul de linguri de cafea cu care se prepara solutia.

Orice tratament,  chiar si cele naturiste se bazeaza pe cantitati bine determinate si dozate.   Termenul “lingura” este prea vag pentru o dozare riguroasa. Am vazut linguri mai mici si linguri mai mari, iar cateodata din doua linguri mici umpli una mare. Nu exista unitate de masura care sa se numeasca “lingura”. Sa ne amintim ca aici vorbim despre un tratament pentru cancer, nu de o reteta pentru chec. 

Reteta nu precizeaza ce fel de cafea se foloseste: marca, data prajirii, locul din care provin boabele de cafea, daca este un amestec de Arabica si Robusta sau nu, etc.  si nici felul in care este macinata, respectiv dimensiunea macinaturii (filtru, espresso, ibric). Sa presupunem asadar ca folosim o cafea generica, uzuala, cafeaua pe care o consumam zilnic in casa si pe care o cumparam din supermarket. 

Solubilitatea cofeinei (substanta activa din cafea) in apa este maxima atunci cand apa are 100 grade Celsius, respectiv atunci cand apa fierbe. Asta inseamna ca atunci cand preparati cafeaua prin fierbere prelungita de fapt “extrageti” in apa maximul de cofeina din cafeaua macinata.

Astfel, dupa aceste sa zicem 15 minute de fierbere continua, veti obtine o bautura cu o concentratie destul de mare de cofeina, semnificativ mai mare decat a altor bauturi pe baza de cafea (espresso, cafea la filtru, cafea oparita, etc.).

De asemenea, prin fierberea prelungita, uleiurile volatile pe care le puteti gasi intr-o cafea de buna calitate se vor evapora complet si nu se vor mai regasi in bautura pe care ati preparat-o.

In continuare vom denumi aceasta bautura pe baza de cafea drept “solutie de cafea”.

Administrarea clismei de cafea. Observatii din punct de vedere medical.

Avand solutia de cafea preparata si racita, respectiva persoana incepe procedura recomandata de terapia Gerson.

Promotorii acestei forme de tratament mentioneaza ca odata introdusa in organism, solutia de cafea stimuleaza ficatul sa elibereze bila si ajuta colonul sa elimine grasimile suplimentare si toxinele acumulate precum si ajuta la calmarea eruptiilor cutanate, a depresiile, a confuziile, a tensiunii nervoase generale, a alergiilor, a dureri cronice severe etc.

Ce se intampla de fapt in organism?

Solutia de cafea este introdusa prin rect in colon si ramane in intestinul gros pana la eliminarea pe cale naturala la sfarsitul procedurii. (Intestinul gros este compus din trei “segmente”: rect, colon si cecum.) 

Contrar a ceea ce se crede, cafeaua nu trece din intestinul gros in cel subtire si apoi in ficat pentru ca nu are cum din punct de vedere fiziologic. Fiziologia (constructia) organismului uman nu permite trecerea niciunei substante din intestinul gros (colon) in cel subtire. E la fel de absurd ca si cum cineva ar pretinde ca poate sa “bage apa scursa in chiuveta inapoi pe robinet”.

Mai mult decat atat, prezenta cofeinei in intestinul gros nu poate declansa eliberarea bilei din ficat deoarece mecanismul de eliberare a bilei din vezicula biliara in intestinul subtire (duoden) este cu totul altul.

Bila este o substanta produsa in permanenta in ficat de catre celulele hepatice. Aceasta substanta este depozitata intr-un “rezervor” – vezicula biliara. Vezicula biliara elibereaza bila in duoden (partea superioara a intestinului subtire) atunci cand alimentele partial digerate din stomac ajung in duoden pentru a ajuta astfel la digestia lor.

Bila are rolul de a emulsiona grasimile din alimentatie ceea ce reprezinta un proces intermediar, absolut necesar digestiei acestor grasimi.

Ca sa dau un singur exemplu al necesitatii acestor substante in dieta umana pot spune ca in absenta grasimilor, organismul uman nu ar putea face absorbtia vitaminelor A, D, E si K.

Iata de ce bila este o substanta absolut necesara unei functionari normale a organismului uman. Bila nu se poate “elibera” prin clisma cu cafea. Bila se “elibereaza” in fiecare zi, mod absolut involuntar si independent de vointa noastra, in timpul digestiei, dupa ce am consumat alimente care contin grasimi. De exemplu, daca mancam la cina o friptura de porc cu cartofi prajiti (alimente care contin grasimi), bila se va “elibera” in timp ce dormim, in jur de 3-4 dimineata, atunci cand friptura semi-digerata trece din stomac in intestinul subtire.

Pentru detalii exacte din punct de vedere medical despre bila va rog consultati partea a 5-a din cursul “Fiziologia Aparatului Digestiv” paginile 11-14.

Am stabilit deci cred destul de clar pentru toata lumea ca bila n-are nici o treaba cu clisma de cafea si nici clisma de cafea cu bila.

Sa vedem in continuare ce efecte are clisma cu cafea.

Dupa ce cafeaua preparata ajunge in intestinul gros se intampla doua fenomene:

  • o parte din apa prezenta in solutia de cafea se va absorbi in sange prin mecanismele fiziologice ale intestinului gros.
  • odata cu absorbtia apei, majoritatea cofeinei din solutia de cafea va trece si ea in sange iar de aici va ajunge la creier. 

Imaginati-va ca beti in mai putin de 10 minute 4 cani mari de cafea concentrata? Cum credeti ca va veti simti?

Evident ca va simtiti in forma, plin(a) de energie, activ(a), optimist(a), vesel(a) – stari datorate de fapt absorbtiei cofeinei in sange si efectelor cofeinei asupra creierului. Deoarece cantitatea de cafea, respectiv cofeina pe care ati introdus-o in organism este foarte mare, starile pe care le experimentati vor fi mult amplificate.

Apoi, dupa ce trece efectul de moment al cofeinei, va simtiti sfarsiti de puteri, somnolenti, fara chef de viata – stari pe care le puneti pe seama bolii pe care o aveti insa aceste stari (neliniste, nervozitate, stari de panica, insomnii, migrene etc) sunt de fapt datorate abuzului de cafea, pentru ca ati introdus in organism o cantitate foarte mare de cofeina intr-un timp foarte scurt.

In final, beneficiul unei clisme cu cafea este cel mult egal cu zero insa de cele mai multe ori este negativ.

Pentru ca atunci cand eliminati solutia de cafea, din intestinul gros se poate elimina o substanta de culoare inchisa, care seamana cu un mucus. Multi cred ca aceasta substanta este de fapt un cumul de toxine si grasimi suplimentare.

De fapt, mucusul despre care vorbim este secretat in intestinul gros si este compus din apa, electroliti si mucopolizaharide. Rolul lui fiziologic este de a :

  • “aduna” substantele rezultate in urma digestiei si astfel ajuta la formarea a ce se numeste bolul fecal.
  • proteja peretii interiori ai intestinului gros de traumatisme mecanice sau chimice. Spre exemplu, acest mucus este foarte util atunci cand inghitim si eliminam pe cale naturala-digestiva un corp care nu se poate digera (ex. cioburi de sticla). In lipsa acestui mucus, cioburile de sticla vor rani peretii interiori ai intestinului gros.
  • ajuta la deplasarea substantelor rezultate din digestie pentru a fi eliminate pe cale naturala, fara a produce ranirea peretilor interiori ai intestinului gros.

Detalii despre acest mucus puteti citi in cursul “Fiziologia Aparatului Digestiv”, capitolul 4.2., pagina 10-11.

De multe ori este confundat cu asa-zisa “placa mucoida” – nimic altceva decat o alta sarlatanie. 

Electrolitii sunt de fapt elemente chimice (sodiu, potasiu, clor etc.) indispensabile functionarii corespunzatoare a organismului uman. Eliminarea acestora in mod abuziv si repetat duce la un dezechilibru general al acestor substante in organism. Cel mai adesea lipsa electrolitilor conduce la o stare de slabiciune musculara. Electrolitii sunt eliminati prin transpiratie atunci cand facem efort fizic sustinut acesta fiind motivul pentru care sportivilor li se recomanda o alimentatie bogata in saruri minerale pentru a reface rapid echilibrul electrolitic pierdut prin transpiratie in timpul antrenamentelor.

Asadar eliminarea acestui mucus aduce numai deservicii unui organism si asa slabit de boala.

Iata deci ca fara sa am o pregatire medicala temeinica insa utilizand logica si informatii verificabile, disponibile pe internet am identificat cel putin 3 deservicii pe care clisma cu cafea le-ar putea aduce sanatatii dumneavoastra. Sunt convins ca o persoana cu studii medicale ar putea gasi si alte motive pentru care ar trebui sa evitati astfel de “tratamente”, mai ales atunci cand sunteti grav bolnav. 

Desigur, persoanele care va recomanda terapia Gerson si clisma cu cafea v-au spus ca “tratamentul acesta face bine” organismului si vindeca boala, insa sunteti absolut convins(a) ca v-au explicat logic, pe intelesul dumneavoastra, corect si coerent din punct de vedere medical cum anume organismul dumneavoastra face aceasta vindecare?

***

dorelImaginati-va ca dintr-o data vi s-a infundat carburatorul la masina. Mergeti la mecanicul de la reprezentanta auto si acesta va recomanda sa-l demontati si sa-l curatati (adica operatia). Vi se face frica si cautati o metoda alternativa de a-l desfunda fara operatie. Ajungeti la nea Dorel Ilie zis si Ilie de la Scularie, priceputu’ satului care se ghideaza in viata dupa principiul “na-ti-o franta ca ti-am dres-o”. Nea Ilie va zice sa bagati benzina pe teava de esapament ca asa a auzit el de la cineva ca se face in America si ca asa nu numai ca se desfunda carburatorul dar se incarca si bateria, se completeaza lichidul de frana, se umfla rotile etc. Ii ascultati sfatul si apoi constatati ca ati ramas cu buza umflata, cu banii dati si carburatorul infundat ba mai mult decat atat acum aveti probleme si cu toba de esapament. 

Nu mai bine mergeati dumneavoastra de prima data la mecanic?

***

Terapia Gerson nu are documentat din punct de vedere stiinfic si medical nici macar un singur caz  de vindecare a cancerului.  Cu alte cuvinte, nimeni nu s-a vindecat de cancer cu terapia Gerson. 

***

Curs “Fiziologia Aparatului Digestiv

Gerson Therapy – Institutul National al Cancerului – Ministerul Sanatatii – Statele Unite ale Americii. 

Un articol excelent despre placa mucoida, scris de un medic insa explicat in termeni pe intelesul tuturor, gasiti aici.

***