Cafea in Romania

Una dintre primele “surprize” din activitatea mea de prajitor am avut-o atunci cand mi s-a spus verde in fata “cafeaua ta e slaba”. Venita din mai multe directii, afirmatia aceasta m-a blocat initial insa am gasit destul de repede raspunsul – prajeam prea light pentru gusturile romanesti.

“Greseala” mea a fost ca nu avusesem contact pana in acel moment cu specificul pietei de cafea din Romania. Eu prajeam iute, ca in vest, in ideea de a pastra maximul posibil din profilul aromatic original al cafelei respective. Doar asta a fost motivul si gandul cu care pornisem la drum – sa aduc in Romania cafea de specialitate … la crème de la crème – sa-mi “invalui” clientii in gusturi si arome nemaintalnite. Ti-ai gasit … desigur, dupa ce mi-am atras nenumarate critici, intr-un final am schimbat profilurile de prajire indreptandu-le in directia obtinerii unor cafele mai “consistente” cu un corp mai pronuntat.

Cumva am reusit sa impac capra, varza si lupul prajind astfel incat sa obtin un profil echilibrat: sa nu fie nici prea acida incat sa semene a ceiut cum se bea in Vest, sa nu fie nici facuta scrum cum se prajeste in Sud (Italia, Spania, Franta), sa nu fie uleioasa cum se face in Romania samd.  

Dupa aproape doi ani de activitate ca prajitor de cafea in Romania pot spune ca la noi piata de cafea este aproape inexistenta. E un fel de Vestul salbatic redivivus. Mai citesc din cand in cand in presa de business declaratiile unor jucatori majori de pe piata care se dau de ceasul mortii cu declaratii de genul: “Consumul de cafea scade permanent”, “suntem ultima tara din Europa la capitolul consum de cafea pe cap locuitor”, etc.

Dar cum s-a ajuns aici?Bad Coffee

  1. din lipsa unei culturi a consumului. Imi pare rau ca trebuie sa afirm asta insa este ceea ce eu gandesc. Romanii ar consuma aproape orice. Cu cat respectivul produs este mai ieftin cu atat ar consuma mai mult. Mi-ar placea foarte mult sa ne descoperim simtul critic in obiceiurile noastre de consum. Eu cred ca lipsurile cumplite din anii ’80 si-au pus cumva amprenta asupra tuturor generatiilor urmatoare. Iar aunci cand granitele s-au deschis nimeni n-a mai putut face fata dorintei de a consuma … orice.
  2. pe acest fond, calitatea produselor consumate s-a redus din ce in ce mai mult odata cu trecerea timpului si cu diminuarea puterii de cumparare.
  3. aceasta stare de fapt combinata cu lipsa de interes a marilor jucatori din piata cafelei in Romania pentru informarea propriului public tinta  au dus la situatia in care piata este invadata de rebuturi mascate in produse premium, de produse falsificate, de produse cu termenul de expirare (aproape) depasit importate din Italia sau de mai stiu eu unde.
  4. perpetuarea mentalitatii ca mereu este cineva acolo sus care are grija de noi toti (aka autoritatile vamale si cele sanitare).  Desigur oamenii care lucreaza in cadrul autoritatilor cu responsabilitati in domeniu lupta sa combata aceste fenomene regretabile insa ei nu pot suplini lipsa de informatie a publicului consumator pe care ar trebui sa o faca chiar jucatorii din piata de cafea. Daca oamenii ar fi informati asa cum trebuie, cererea pentru produse proaste ar scadea automat iar fenomenele dubioase ar deveni mult mai usor controlabil.
  5. dar de ce sa ne mire aceasta atitudine a jucatorilor din piata atunci cand ei insisi habar n-au de capul lor. Unul dintre ei se promoveaza la TV printr-un clip in care se lauda ca sorteaza cafeaua dupa ce o prajeste cand ar fi trebuit sa o sorteze inainte de prajire iar altul afiseaza mandru pe Youtube un clip in care se vede clar cum prajeste cafea de mana a 14-spea care pe deasupra mai e si mucegaita. Ambii sunt nume sonore si n-aveti idée cat de tragic-comica este situatia asta pentru un prajitor de cafea care isi cunoaste cat de cat meseria.

 

Deci … mai schimbam si noi putin lucrurile pe aici?