Am studiat problema excesului de cofeina dintr-o necesitate.
La prajitorie facem cupping destul de des. Cupping-ul este procedura specifica prin care poti evalua calitatea cafelei verzi. Cerem mostre de cafea verde. Le evaluam din punct de vedere fizic: densitate, defecte, umiditate etc. Apoi le prajim iar dupa cateva zile le evaluam senzorial: profil aromatic, corp, aciditate etc.
Sunt zile in care fiecare consumam mai mult de un litru de cafea. E mult pentru oricine.
Cei mai multi barista iti vor recomanda sa bei multa apa si sa consumi alimente care contin potasiu respectiv, cartofi si banane.
Aceste recomandari functioneaza partial. Pe de o parte, este bine sa bei apa pentru a contra-balansa efectul diuretic al cafelei. Pe de alta parte insa, este inutil sa mananci cartofi sau banane dupa ce ai baut 1 litru de cafea.
Solu?ia pentru cofeina in exces
Singurul remediu eficient, la indemana oricui este carbunele activ. Acesta absoarbe cofeina din stomac. In felul acesta, doar o parte din cofeina va ajunge in sange si apoi in creier unde produce bine-cunoscutele efecte.
Noi folosim Carbocit-ul. Costa cam 13 lei o cutie cu 30 de pastile. Contine lactoza monohidrat. Persoanele cu intoleranta la lactoza trebuie sa-l consume cu moderatie.
Pentru a fi eficient in absorbtia cofeinei, doza recomandata este de 1 gram carbune activ.
Apropo, ai incercat cafeaua noastra fara cofeina, Colombia Tumbaga?