Hario V60

hario V60 exterior

Hario V60 este o metoda relativ recenta folosita pentru prepararea cafelei. Numele V60 vine de la forma conului de infuzare a carui pereti formeaza un unghi de 60 de grade cu baza acestuia

Aceasta metoda de preparare este oarecum asemanatoare cu prepararea cafelei la un filtru de cafea in sensul ca apa fierbinte curge peste cafeaua macinata pusa intr-un filtru de hartie, filtru care sta asezat intr-un suport. Sunt insa cateva diferente majore care fac din V60 o metoda redutabila pentru a obtine o cafea care sa impresioneze pana si cel mai pretentios cafegiu.

Inainte sa-mi prepar prima cafea cu un V60 m-am intrebat de ce toata lumea il lauda pentru ca eu nu vedeam cine stie ce mare diferenta fata de un filtrul de cafea obisnuit. Designul pare banal insa este foarte bine gandit pentru a asigura o extractie foarte buna. 

hario V60 interior

Cea mai importanta diferenta fata de un filtru de cafea este ca pe toata suprafata interioara a conului de infuzare se afla niste creste spiralate proeminente care pornesc din buza conului si continua pana la orificiul din partea inferioara.

Crestele spiralate au doua roluri: de a “conduce” cafeaua preparata dinspre partea exterioara a hartiei de filtru spre orificiul din partea inferioara si de a nu permite hartiei de filtru sa se lipeasca de interiorul conului de infuzare. In acest fel, filtrarea se face concomitent pe intreaga suprafata a filtrului.

O alta diferenta fata de filtrul de cafea este ca, in cazul prepararii unui V60, dupa ce-l asezati in conul de infuzare, filtrul de hartie trebuie udat cu apa fierbinte inainte de a pune in el cafeaua macinata. Udarea filtrului ii deschide acestuia “porii” astfel incat uleiurile aromatice vor putea sa-l traverseze in timpul prepararii. In acelasi timp, apa fierbinte cu care udati filtrul va incalzi conul de infuzare si cana in care va curge cafeaua iar in felul acesta temperatura acestora nu va scadea foarte mult in timpul prepararii. 

Conul de infuzare al unui V60 are o sectiune circulara spre deosebire de conul unui filtru de cafea a carui sectiune nu este circulara ci seamana mai degraba cu un \_/. 

Orificiul de evacuare a cafelei preparate este suficient de generos pentru a permite debitului de cafea preparata sa se scurga in mod natural in cana de dedesubt. 

Spre deosebire de un filtru de cafea, atunci cand prepari o cafea la un V60, poti controla destul de multe variabile: temperatura apei (~80-90oC), durata pre-infuziei (~30 secunde), viteza de turnare a apei si implicit viteza de infuzare etc.

Cu un V60 nu se poate “arde” niciodata cafeaua asa cum se mai intampla atunci cand  faci cafea la filtru. 

Spre deosebire de un filtru de cafea, ca sa asiguri o extractie buna, nu trebuie sa folosesti o cantitate mare de cafea macinata.

Raportul recomandat dintre cafea macinata si apa se afla in intervalul (0,6/10 – 1/10), respectiv pentru o cana de cafea de 300 ml se folosesc intre 18 si 30 grame de cafea macinata. Pentru a obtine cele mai bune rezultate este recomandat sa experimentati.

Prima, sa-i zic descoperire, pe care am facut-o de cand imi prepar cafea cu V60 este ca extractia va fi mai rapida daca nivelul apei din conul de infuzare este mentinut la un nivel ridicat tot timpul pe durata extractiei. Viteza de extractie depinde de suprafata utilizata a fitrului, respectiv cu cat aceasta suprafata este mai mare, cu atat viteza de extractie este mai mare iar timpul de extractie este scurtat. N-am pretentia ca e cine stie ce descoperire insa asa am reusit sa controlez durata prepararii. 

Prepararea unei cafele la V60 necesita destul de mult timp (~4 minute) asa ca daca stiti ca nu aveti timp suficient dimineata, in zilele de lucru ar trebui sa va orientati catre o alta metoda de preparare, insa un V60 mi se pare o alegere foarte potrivita pentru a prepara cafeaua in diminetile lenese de la sfarsitul saptamanii.

Conul de infuzare poate fi fabricat din sticla, ceramica sau plastic.

Filtrele sunt fabricate din hartie.