Axiome V60

_MG_2597O sa intru direct in subiect fara sa fac prea multe introduceri.

1. Finetea granulatiei este direct proportionala cu durata prepararii. Altfel spus, cu cat finetea macinaturii este mai mare, cu atat durata de preparare se lungeste.

Explicatie: Granulele de cafea macinata functioneaza ca un filtru. Cu cat acestea sunt mai fine, cu atat se mareste suprafata de filtrare. Asta inseamna ca apa va intampina o rezistenta mai mare atunci cand va trece prin acest mediu. Facand o analogie si ducand-o la extrem, apa va trece mai repede printr-un strat de pietre de rau decat printr-un strat de nisip avand aceeasi grosime cu stratul de pietre de rau.

2. Cu cat palnia de filtrare este mentinuta plina cu apa mai mult timp, cu atat se scurteaza durata de preparare.

Explicatie: Daca palnia de filtrare este plina cu apa, atunci suprafata de filtrare este mai mare si prin filtru poate trece o cantitate mai mare de apa in acelasi interval de timp.

3. Pastrand constante toate celelalte variabile, o cantitate mai mare de cafea macinata lungeste timpul de preparare.

Explicatie: O cantitate mai mare de cafea macinata inseamna stratul filtrant va avea o grosime mai mare. Se observa foarte usor aceasta axioma atunci cand folositi o cantitate mare de cafea macinata foarte fin.

4. Orice cafea prajita are un anumit procentaj de “extract solubil”.

Explicatie: Daca evaporam toata apa dintr-o cafea, ceea ce ramane in recipientul de evaporare este “extractul solubil”. Multi il cunosc ca TSD (total solide dizolvate).

Este ceea ce determina consistenta unei cafele. Extractul solubil depinde de originea cafelei verzi folosite, de calitatea cafelei verzi, de gradul de prajire si nu in ultimul rand de maiestria prajitorului.

O consistenta prea mare este atunci cand o cafea da senzatia de “mestecabila”. O consistenta prea mica, eventual combinata si cu o aciditate ridicata da senzatia de “ceiut de fructe”. De aici incolo, fiecare va hotara singur ce fel de consistenta isi doreste in cafeaua lui sau ce fel de consistenta isi doresc clientii lui in cafeaua preparata de el.

Observatie: cu cat o cafea are un procentaj mai ridicat de “extract solubil”, cu atat gramajul folosit la preparare poate sa scada. “Extractul solubil” se poate stabili numai prin analiza fizico-chimica. Cine pretinde ca il are mare, sa o dovedeasca cu analizele tiparite pe hartie.

5. Temperatura de preparare scade constant pe durata prepararii.

Explicatie: Imediat ce fierberea apei se intrerupe, apa va incepe sa se raceasca. Curba de racire depinde de multi factori: timp, temperatura ambianta, izolatia recipientului etc. Este adevarat ca poti sa incepi sa torni apa atunci cand temperatura ei este x dar la sfarsitul prepararii vei ajunge la x-n grade in functie de factorii de mai sus.

6. Cu cat creste altitudinea, presiunea atmosferica scade iar temperatura la care fierbe apa va fi mai mica.

Exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=JTL4dj3Gx1o

Explicatie: Acesta este unul din principalele motive pentru care majoritatea expozitiilor si concursurilor de cafea se organizeaza la malul marii sau la o altitudine cat mai mica … dar este secret asa ca nu mai spuneti la nimeni.

 

Bun. Acum, dupa ce am lamurit o parte din “secrete”, vine partea dificila. Jongland cu axiomele de mai sus, timpul de preparare pentru orice cantitate de cafea trebuie sa fie cat mai aproape de 2,5 minute.

Esti profesionist si vrei sa joci in liga mare?

Ca sa stapanesti cu adevarat metoda V60 trebuie sa incepi sa-ti notezi pe hartie fiecare preparare pe care o faci: cafea folosita, cine a prajit-o, data prajirii, cantitate de cafea, granulatie macinatura, cantitate de apa, temperatura apei, timp de preparare. 

Cu cat o activitate este mai simpla si usoara, cu atat concurenta este mai dura si mai greu de invins. Sa faci cafea la V60 nu e chiar rocket science asa ca, de abia dupa cateva mii de extractii o sa poti sa faci fata oricarui concurs international. Iar dupa cateva zeci de mii de extractii o sa ajungi si pe podium.