Aeropress

Pentru ca am primit destul de multe intrebari pe mail sau prin telefon de la forumisti, clienti, cunoscuti sau prieteni m-am gandit ca este util un articol despre  (tehnici de) Aeropress.

Ce face si la ce sa (nu) te astepti de la un Aeropress?

In primul rand, ca sa lamurim de la inceput o treaba pentru toata lumea, Aeropress nu face espresso.
Sunt niste baieti care au mesterit o parghie pentru a face o extractie cu o presiune destul de mare insa nici asa nu iese espresso. Parghia* poate fi necesara atunci cand se preseaza cu mai multe filtre (2-3 micro-filtre utilizate simultan). Filmul este pe Youtube insa am pierdut link-ul. Daca-l gaseste cineva, il rog sa-l posteze in comentarii.

Intregul mecanism arata cam asa:

*Am vazut ca sunt destul de multi colegi pe forum carora le place sa mestereasca asa ca eu unul astept cu interes materializarea acestei idei. 🙂

Particularitati

Cafeaua facuta la Aeropress iese concentrata, clara, fara sedimente. Se poate bea ca atare sau se poate dilua cu apa fierbinte.
Presiunea necesara pentru apasare variaza in functie de finetea macinaturii si de cantitatea de cafea macinata utilizata. Cu cat macinatura este mai fina iar cantitatea de cafea macinata mai mare, cu atat presiunea necesara este mai mare.
Un copil de 12 ani are suficienta forta pentru a aplica presiunea necesara prepararii, atunci cand se utilizeaza un singur micro-filtru.
Din cate imi dau seama pana acum, “concentratia” cafelei este data de presiunea aplicata. Cu cat presiunea este mai mare cu atat concentratia este mai mare. O presiune mai mare poate fi obtinuta prin utilizarea mai multor micro-filtre concomitent.
Atunci cand se prepara cafea, dupa ce se toarna apa peste cafeaua macinata, prin micro-filtrul de hartie curge o solutie de cafea chiar si atunci cand nu se aplica presiune asupra pistonului. Rata de curgere este influentata de finetea macinaturii si de cantitatea de apa utilizata (cafea macinata mai fin => curgere mai redusa; apa mai multa => curgere mai amplificata). Aceasta curgere este normala si nu reprezinta un defect.
Nu este neaparat necesar sa aveti o macinatura cu o granulatie uniforma. Asta inseamna ca puteti utiliza Aeropress chiar si cu o cafea macinata la o rasnita cu lame.
Aeropress nu este acelasi lucru cu french-press-ul. La french-press infuzarea dureaza destul de mult timp apoi practic cu ajutorul pistonului se “separa” cafeaua de zat prin filtrarea cu o sita de metal ale carei gauri sunt destul de mari, asta fiind si motivul pentru care se recomanda o macinatura grunjoasa pentru prepararea la french-press.
Aeropress nu este nici cafea la filtru pentru ca asa cum am spus mai sus, desi prin micro-filtrul de hartie curge o solutie de cafea, suprafata micro-filtrului este atat de mica incat fara a aplica o presiune asupra pistonului, “filtrarea” aceasta ar dura o vesnicie.
De ce as alege Aeropress in defavoarea altor metode de preparare a cafelei?
a. Iti poti face cafea oriunde ai acces la apa fierbinte. Daca ai un termos in care sa pastrezi apa fierbinte, poti sa-ti faci cafea si in tren.
b. Se curata in 2 timpi si 3 miscari. La propriu! Miscari: 1.desfaci capacul; 2. impingi pistonul pana la capat ca sa iasa pucul; 3. clatesti sub un jet de apa.
c. Este compact si usor. Incape intr-un bagaj de mana, intr-o geanta sau poseta ceva mai mare, intr-un sertar de birou etc. Aeropress-ul cantareste impreuna cu toate accesoriile (palnie,  lopatica, suport filtre si filtre) putin peste 600 grame.

Metoda “inversata”

Sunt persoane care considera ca metoda “inversata” ofera un mai mare control asupra parametrilor de extractie. Metoda “inversata” este simpla. Pur si simplu, inversati Aeropress-ul astfel incat sa asezati capatul pistonului pe suprafata mesei de lucru. Cursa pistonului trebuie sa fie cat mai aproape de maxim astfel incat in cilindrul de infuzare sa fie suficient loc pentru apa si cafeaua macinata. Puneti apa si cafeaua macinata inauntru apoi cronometrati timpul de infuzare pana la valoarea pe care o doriti. Asezati micro-filtrul in capac apoi infiletati-l pe cilindrul de infuzare. Intoarceti tot ansamblul, potriviti-l deasupra unei cani apoi incepeti sa faceti extractia in mod obisnuit.