o cafea seara pe terasa

proaspat prajita vs corect prajita vs de specialitate

Proaspat Prajita

Termenul asta l-am gasit prin 2012 cu Liviu Fratila si restul fostilor colegi de pe forumul Softpedia, mutati apoi voluntar pe forumul de cafea din Romania. A prins instant la publicul din Romania si este foarte popular printre prajitorii care au masini mici, de 1 kilogram. Am fost acolo si nu e o viata usoara. O prajitorie cu o masinuta de 1 kilogram nu este sustenabila economic si financiar. N-are cum sa fie! Eu munceam 14 ore pe zi ca sa platesc chiria. Nu poate sa faca nimeni asta ani de zile. Trebuie sa aduci bani de acasa ca sa supravietuiesti.

Acum 2 saptamani, Mitica era fericit cu orice marca de cafea din supermarket, prajita nu se stie exact cand, astazi nu mai poate bea o cafea prajita de mai mult de 3 zile ca e veche. Ca sa se intample asta trebuie sa ajunga la urechile lui expresia “cafea proaspat prajita”:

“Ma, ia stai asa?!?!!! Adica sunt unii in Romania care prajesc cafea? Si eu beau cafea veche prajita, de la supermarket? Pai la valoarea mea de ce as vrea sa fac asta in continuare? Ia-mi banii si da-mi odata cafeaua aia proaspat prajita!”

Isteria cu “proaspat prajita” este maxima in continuare pe forumurile de cafea din Romania, promovata probabil de interese mai putin vizibile pentru mine.

Ce au facut unii prajitori? Exact acelasi lucru pe care l-au facut si unii samsari de masini. Ca sa vanda, au dat “kilometrajul” inapoi. Ce e asa complicat sa pui pe pachet o stampila cu data pe care o asteapta clientul, adica data de ieri?

Am tot tras semnale de alarma cat timp am stat pe forumurile alea dar te saturi cand toti te considera rau intentionat si incep sa te injure in public, pe rand, cand unul, cand altul, complet habarnisti in ale cafelei pentru ca ai venit tu sa le tulburi confortul lor mental dat de data recenta de pe pachetul lor de cafea.

Cati prajitori isi suna clientii sa le spuna data prajirii atunci cand aceasta depaseste 1 saptamana? Exact.

Apoi, sa nu fie cu suparare insa cine imi cere cafea proaspat prajita pentru espressorul lui nu stie prea multe despre domeniul asta. O cafea proaspat prajita nu se prepara bine la espresso. Cu cat este prajita mai deschis, cu atat are nevoie o de perioada mai lunga de degazare. Minim 10 zile. Prajitorul tau ar trebui sa iti poata spune ce culoare are cafeaua lui, care este prajita mai tare sau mai deschis, inclusiv sa iti recomande o anumita perioada de degazare.

De ce trebuie degazata? S-a scris prea mult despre aspectul asta ca sa-l mai dezvolt aici, in detaliu.

Corect Prajita

In Romania, norma o reprezinta cafeaua subdezvoltata, acra si amara in acelasi timp. Aciditatea unei cafele nu inseamna sa-ti crape dinti de acra ce e. Nimeni nu bea dimineata bors la ibric!

Pe locul doi, sta confortabil cafeaua care miroase a fum. Incredibil cat de multe prajitorii vechi pacatuiesc la capitolul asta.

Si am descris deja mai mult de 75% din piata.

Este atat de usor sa inveti sa prajesti corect dar aparent nimeni nu vrea sa investeasca in educatie. Acum vreo 2 saptamani in urma, am dat 550 lei pe un curs online cu Scott Rao. Am vazut acolo doar 2 prajitori din Romania, 2 din probabil 50. Unul din Oltenia si celalalt din Maramures. Ma asteptam sa vad acolo nume grele din Romania doar ca n-a fost sa fie. Poate data viitoare.

In 2011, cand am inceput sa prajesc cafea, sursele de informare erau foarte rare. Acum sunt o gramada de carti, de cursuri, de forumuri etc. Daca esti la inceput de drum, as intelege. Trebuie sa tragi de fiecare banut, sa-ti construiesti afacerea. Chiar si asa, 550 lei nu sunt o avere. Cu sau fara ei, esti tot acolo.

De Specialitate

O cafea este de specialitate atunci cand toti oamenii prin mainile carora a trecut respectiva cafea si-au facut treaba intr-un mod exceptional. Plecand de la agricultorul care a plantat samanta de cafea pana la barista care extrage un shot de espresso, tot acest lung sir de oameni care nu se vor cunoaste niciodata unul cu celalalt au pus pasiune, expertiza, maiestrie si atentie in bobul ala de cafea si in munca lor. Rezultatul este unul exceptional. Toti si-au facut treaba magna cum laudae.

Cuvintele nu costa nimic. Poti sa spui ca garsoniera ta este in Piata Uniirii desi ea este in Tineretului, sau ca este aproape de metrou desi trebuie sa alergi 20 minute pana acolo, sau ca are finisaje premium cand de fapt are gresie de 20 lei metru.  

Cam asa-i si la cafea. Poti sa spui despre o cafea ca e de specialitate insa asta nu o face sa fie de specialitate. La final, gustul din ceasca este cel care da verdictul sau cum spune un coleg prajitor “lasa ceasca sa vorbeasca”.

Cine poate evalua corect calitatea unei cafele preparate? In Romania, publicul este foarte slab pregatit din punct de vedere senzorial. Cei mai multi nu pot distinge arome simple cum ar fi crema de zahar ars sau nucile caramelizate. Insa, daca sunt atenti la semnalele sistemului lor limbic, pot sa faca diferenta de calitate intre o cafea si alta. Cultura europeana are un slab interes pentru educarea simturilor gustativ si olfactiv.

Daca amatorii au o scuza, profesionistii cum pot explica frecventa cu care gasesc cafele de la prajitorii din Bucuresti si nu numai, unde una scrie pe pachet si alta avem in ceasca? Clientul cauta in ceasca piersici ca asa scrie pe pachet si descopera crema de zahar ars. Lipsa de timp pentru cupping si teste? Lipsa de incredere in propriul nas? Lipsa de interes?

Ce ar putea sa faca prajitoriile de cafea?

Sa nu mai copieze profilul aromatic din listele de preturi ale traderilor de cafea si sa isi evalueze singuri profilul aromatic al cafelelor lor pe profilul lor de prajire, pe apa lor, pe reteta lor de preparare samd.

Dar cafenelele?

Sa puna mai mult accent pe educatie, in special pe cea senzoriala apoi sa-si foloseasca acele cunostinte ca sa-si educe clientii astfel incat acestia sa poata recunoaste gusturile si aromele cafelelor pe care le consuma. Este o incantare pentru oricine descopera in ceasca gustul mentionat pe pachetul de cafea. De ce majoritatea jucatorilor din aceasta piata refuza aceasta placere clientilor lor?

Ce ar putea sa faca un consumator de cafea?

Sa fie deschis catre experiente noi. Nu te poti considera cunoscator in ale cafelei daca tu cumperi consecvent de la un singur prajitor.

Rapiditatea cu care s-a dezvoltat aceasta piata precum si lipsa totala de interes pentru educarea celor care prefera acest produs a condus la bagatelizarea termenului de “cafea de specialitate”. Ma astept sa il descopar la bufetul garii din Adjud. Eu am renuntat sa-l folosesc pentru a ma pozitiona in piata de cafea din Romania. Nu pompez intr-un termen devalorizat care nu-mi apartine si asupra caruia nu am control.

Atunci cand iti educi clientii si cand le oferi aproape toate cunostintele tale, pe urma nu ii mai poti prosti oferindu-le cafele verzi ieftine, prajite prost pe care le auto-denumesti pompos “cafea de specialitate, de 88 puncte”. Aaa … nu poti sa spui prea multe despre cafeaua ta? Pai atunci ce fel de prajitor esti tu?

One thought on “proaspat prajita vs corect prajita vs de specialitate

  1. Andrei says:

    Greu cu oamenii si cu educatia…costa timp, dar merita pentru multitudinea de note minunate pe care le poti “livra”in 40 ml de cafea!Candva vor intelege…nu va pierdeti rabdarea!
    Cat despre samsarii de cafea nu stiam, dar nu ma mai surprinde nimic.
    Nu sunt un expert, dar am intalnit ca notele descrise pe pachet sa nu aiba nicio legatura cu gustul….Foarte adevarat ce spui tu pe aici Radu, dar putini inteleg.
    Sa fie in bafta lor!
    Spor la treaba si succes in business si in ale educatiei cu romanii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *