Alimente expirate? O explicatie pe intelesul tuturor

In urma cu mai bine de jumatate de an ma suna o cunostinta – mic producator in domeniul alimentar dar cu destul de multe conexiuni in piata. Pe un ton conspirativ si foarte grav, imi propune la telefon o “oportunitate extraordinara”. Un amic de-al lui incearca sa ajute o firma din Italia sa “prospecteze” piata de cafea din Romania. Italienii sunt dispusi sa-i trimita acestui “amic” absolut gratuit 4 tone de cafea prajita si ambalata pe care acesta sa le distribuie apoi in Romania si sa incaseze contravaloarea.

Cunostinta mea imi propune sa intru in acest “lant al slabiciunilor” ca sa creez si sa coordonez o echipa nationala de agenti de distributie primind in schimb o portie generoasa din valoarea vanzarilor, calculata de domnia sa la 40.000 de euro.

A fost atat de dezamagit cand am refuzat pe loc aceasta “minunata oportunitate” incat de atunci nu am mai auzit deloc de el. Desigur am suferit enorm ca nu mi-a trimis SMS-ul de Craciun dar m-am consolat cu gandul ca pana la urma viata e nedreapta cu fiecare dintre noi.

De fapt care este afacerea? De ce o firma din Italia sau de nicaieri ar fi dispusa sa dea gratuit 4 tone de cafea unei alte firme din Romania? Si de ce s-a suparat asa de tare aceasta cunostinta?

Explicatia este foarte simpla si are trei linii principale:

1. acciza. Cafeaua (verde, prajita sau solubila – ambalata sau vrac) este in Romania un produs accizat. Legea spune ca firmele care importa cafea (verde, prajita sau solubila) trebuie sa fie autorizate de Autoritatea Nationala a Vamilor. Daca n-ai autorizatie, nu poti sa platesti acciza. Nu platesti acciza, vin domnii de la Garda Financiara si confisca marfa in doi timpi si trei miscari. Deci oricum o dai, ca sa importi orice fel de cafea in Romania iti trebuie autorizatie. Ca sa obtii orice autorizatie in Romania de la orice autoritate trebuie timp, respect, rabdare si o foarte buna cunoastere a legii. Daca timpul  ramas pana la expirarea termenului de valabilitate al marfii e scurt atunci trebuie sa gasesti urgent o firma care are deja aceasta autorizatie.

2. fiscalitatea. Legea spune ca TVA-ul produselor alimentare a caror termen de valabilitate a fost depasit si au fost distruse va fi achitat statului. Daca a mai ramas 1 zi pana la expirarea termenului de valabilitate si producatorul italian a vandut acel produs unei alte firme din Romania atunci TVA-ul aferent produselor va trebui achitat de firma romana.

3. siguranta alimentara. Nu poti prelungi termenul de valabilitate al produselor pe care nu le-ai vandut. Nu le poti re-eticheta, re-ambala, re-nustiuce etc. deoarece in tarile dezvoltate fiecare aspect al sigurantei alimentare este urmarit de autoritati si nimic nu scapa vigilentei acestora. Alimentele expirate trebuie distruse iar acest lucru costa.

Transportul din Italia in Romania a 4 tone de cafea costa 500 de euro. Daca in Italia, distrugerea acestor 4 tone de cafea si rambursarea TVA-ului il vor costa pe producator 501 euro atunci poti sa fii sigur ca vor exista anumiti producatori care se vor gandi ca vor castiga mai mult daca ofera gratuit aceasta cafea unei firme oarecare din Romania.

Singura dificultate a acelui producator din strainatate este sa gaseasca o firma in Romania care sa indeplineasca conditiile de mai sus.

De ce se intampla toate acestea? Pentru ca in Romania se (poate) vinde orice.

Ganditi-va putin la ceea ce tocmai ati citi si inlocuiti “cafea” cu: carne si preparate din carne, lapte si preparate din lapte inclusiv lapte praf, peste congelat, masline etc.

Oameni buni, ori de cate ori vedeti in rafturi “produse ieftine si bune” ganditi-va de 10 ori inainte sa le  cumparati ca nimic nu e gratis pe lumea asta!

One thought on “Alimente expirate? O explicatie pe intelesul tuturor

Comments are closed.