Trasabilitatea

… este termenul care defineste provenienta cafelei pana la nivel de ferma si fermier. Astfel stii in ce tara, regiune si ferma a fost cultivata cafeaua pe care o consumi.

Dar de ce este important sa cunosti aceste informatii despre cafeaua ta?

Mai jos aveti un singur studiu de caz. Este unul dintre cele mai tragice pe care le-as fi putut gasi insa l-am ales special pentru a sublinia deosebita importanta pe care o are trasabilitatea.

 …

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale efortului militar al americanilor in razboiul din Vietnam a fost utilizarea pe scara larga a defoliantelor intre 1961 si 1971.

Defoliantele sunt substante chimice care pot fi incadrate in grupa ierbicidelor. Dezvoltate si produse de Dow Chemical Company si Monsantom, defoliantele determina caderea frunzelor tuturor plantelor cu care vin in contact.

Initial, aceste substanta s-au folosit pentru a curata vegetatia din jurul bazelor militare americane si a cailor de comunicatie insa mai tarziu au fost utilizate pentru a distruge culturile agricole cu scopul de a forta populatia rurala vietnameza sa se mute in zonele controlate de regimul pro-american.

Cel mai cunoscut defoliant dintre asa numitele “Ierbicide Curcubeu” a fost “Agentul Portocaliu”, denumire aleasa de soldatii americani deoarece aceasta substanta era ambalata in butoaie marcate cu benzi portocalii.

“Agentul Portocaliu” era deosebit de efectiv in defolierea plantelor deoarece continea si o alta substanta deosebit de toxica din grupul de substante chimice cunoscut ca dioxine.

In decursul implicarii militare americane in conflictele din Sud-Estul Asiei, a fost pulverizata pe o suprafata de 24.000 km2 (8% din suprafata Vietnamului sau pentru comparatie – 10% din suprafata Romaniei) o cantitate de 45 milioane litri de Agent Portocaliu dintr-un total de 75,7 milioane litri “ierbicide curcubeu” utilizate in total in acest razboi.

Ca paranteza, una din tintele principale a operatiunilor de pulverizare cu ierbicide a fost delta fluviului Mekong. Este acelasi fluviu care gazduieste astazi crescatoriile de pesti pangasius.

In 2006, guvernul vietnamez a estimat ca sunt peste 4 milioane de victime (5% din populatie) ale otravirii cu dioxine in Vietnam. In unele zone din sudul Vietnamului nivelul de dioxina continua sa depaseasca valoarea critica de peste 100 de ori cu toate ca au trecut peste 40 de ani de la contaminarea initiala.

Administratia Veteranilor S.U.A. a catalogat urmatoarele boli care apar la copii veteranilor expusi la “Agentul Portocaliu”: cancer de prostata, cancer al aparatului respirator, mielom multiplu, diabet de tip 2, limfom Hodgkin si Non-Hodgkin, sarcom al tesutului moale, cloracnee, porfirie cutanata tarda, neuropatie periferica, spina bifida, etc..

 …

 La ora actuala, cantitativ vorbind, Vietnamul este al doilea producator mondial de cafea si cel mai mare producator mondial de cafea robusta.

 Concluziile le trage fiecare pentru sine insusi si imi cer scuze daca v-am stricat buna dispozitie insa consider ca este mai bine sa fiti informati decat sa fiti bolnavi.

 …

Sa fiti sanatosi!

 

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vietnam_War#Chemical_defoliation

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Ranch_Hand

http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange (atentie! imagini extrem de dure)

http://www.youtube.com/watch?v=GJxb7CY13uc (atentie! imagini extrem de dure)