Detectorul ambulant de cofeina!

Cofeina este o substanta amara pe care insa nu o poti distinge separat atunci cand bei o cafea. O cafea decofeinizata e la fel de amara ca una cu cofeina. Cofeina se „simte” la 30 – 45 de minute dupa ce a fost ingerata. In cazuri extreme pot aparea: palpitatii, transpiratii reci, stari de anxietate/nervozitate, etc.

Am observat ca foarte multa lume confunda gustul de cenusa pe care il are o cafea prajita mai intens cu taria acesteia. Va asigur ca n-au nimic de a face una cu cealalta. Gustul de cenusa este doar un indicator clar al prajirii mai intense a acelei cafele.

Companiile care vand cafea ca produs generic fac amestecuri de cafele crescute industrial in diferite zone ale lumii si culese in diferite anotimpuri sau chiar ani. Ca sa aiba o “uniformitate” in gustul produsului lor trebuie sa aduca toate aromele native ale tuturor acestor cafele la un numitor comun. Cum se face asta? Metodele sunt variate insa nu asta este scopul insemnarii. De exemplu, se prajeste cafeaua mai intens (scotand astfel in evidenta gustul de cenusa), se pune cafea robusta in amestecul de cafea, cafea care este mult mai putin aromata in comparatie cu arabica iar in felul asta aromele „razvratite” se “taie”  samd.


Din pacate asta este o problema pentru mine. Gustul acestui „amestec” de cafea este mereu si mereu acelasi ceea ce devine extrem de plictisitor si enervant la un moment dat. Chestia asta nu e ok pentru ca acel „amestec” de cafele este ceea ce vrea respectiva companie ca eu sa consum. Sa ma scuze aceste „companii” insa eu pot sa imi fac alegerile singur. Inclusiv in materie de cafea! Pentru ca acum am de unde sa aleg! :blink :blink

 

Revenindu-ne din acest mic si subtil moment publicitar … ceea ce este interesant din punctul meu de vedere este gustul unei cafele. Eu beau cafea pentru ca e proaspata, pentru ca miroase frumos, pentru ca imi place gustul ei si pentru ca reusesc sa identific 3–4 arome distincte in fiecare alta cafea de ferma pe care o beau.

Eu nu beau cafea pentru ca este “tare” la fel cum nu as bea un Château Lafite Rothschild ca sa ma imbat crita. Daca as avea nevoie de cofeina as putea sa ma duc la farmacie, sa-mi cumpar un pumn de pastile de cofeina si sa fac fericiti cel putin doi oameni: pe mine si pe farmacista. Nu ma intereseaza „taria” unei cafele ci caut „placerea de a o bea”, placere (olfactiva si gustativa) care se datoreaza compusilor aromatici pe care reusesc sa-i obtin din prajirea si prepararea unei cafele arabica „de ferma”.

Rezumand si vorbind strict din punct de vedere tehnic/chimic, dintr-o cafea 100% robusta pe care o fierbeti 2-3 minute veti obtine un lichid cu un continut foarte ridicat de cofeina pentru ca solubilitatea cofeinei in apa este:

@25 grade Celsius => 2,17 g/100 ml

@80 grade Celsius => 18 g/100 ml

@100 grade Celsius => 67 g/100 ml

In final … nu vreau sa jignesc pe nimeni dar e deplasat sa pretinzi ca gustand o cafea poti face instantaneu diferenta intre  1% cofeina, 2% cofeina sau x% cofeina  pastrand desigur restul variabilelor constante (temperatura apei, cantitatea de cafea folosita, metoda de preparare a cafelei, etc.).