Analiza comparativa – Apa Minerala Plata

Vorbeam intr-o insemnare anterioara despre calitatea pe care trebuie sa o aiba apa cu care prepari cafeaua. A curs multa cerneala pe subiectul asta si au fost multe discutii involburate pe forumuri. SCAA a publicat un tabel de referinta pentru calitatea apei astfel incat aceasta sa nu influenteze negativ calitatea cafelei preparate. Sursa o gasiti in insemnarea mea anterioara.

Foarte multi dintre voi utilizati apa plata imbuteliata nu numai pentru baut ci si pentru prepararea cafelei sau ceaiului. Unii dintre voi utilizati unele dintre aceste produse pentru pregatirea hranei copiilor.

Au fost analizate un numar de 8(opt) ape plate. Sursa de informatii referitoare la compozitia chimica a respectivelor produse a fost eticheta. Cautarea buletinelor de analiza ale acestor produse pe internet s-a dovedit a fi futila. Toate produsele analizate sunt imbuteliate in sticle de plastic de tip PET cu capacitatea de 2 litri. Toate produsele au fost achizitionate pe 13 iunie 2011 de la acelasi supermarket aflat in Bucuresti.

Deoarece prezenta nitritilor sau a nitratilor in apa de baut este extrem de periculoasa atat pentru adulti cat mai ales pentru copii, prezenta acestor compusi a fost drastic penalizata scazandu-se din punctajul total valoarea indicata pe eticheta.

Legenda:

Na+ : ioni de sodiu dizolvati. Punctajul s-a calculat folosind formula: =IF(D5<=10,D5,20-D5)

Ca+ : ioni de calciu dizolvati. Punctajul s-a calculat folosind formula: =IF(F5<=68,F5/6.8,(136-F5)/6.8)

Cl- : compusi ai clorului. Punctajul s-a calculat folosind urmatorul tabel:

 

 

 

 

 

 

 

Ph: aciditatea apei. S-a considerat ca un pH situat in intervalul 7 – 7,5 este neutru. Punctajul calculat folosind formula: =IF(J5<=7.5,10,0)

TSD: total solide dizolvate. S-au utilizat valorile indicatorului “reziduu solid la 180 grade Celsius” care au fost regasite pe eticheta ambalajului. Punctajul s-a calculat folosind formula: =IF(L5<=250,10,0)

Clasament Final:

Locul 1 – Bucovina: 6,4 puncte

Locul 2 – Herculane: 6 puncte

Locul 3 – Keia: 5,6 puncte

Nota:

Nu utilizati apa plata “Borsec” pentru prepararea cafelei in espressoare sau cafetiere. Aceasta apa plata are un continut mult prea mare de solide dizolvate ceea ce va duce la o degradare rapida a echipamentelor electrice pe care le folositi.

Apa plata “Devin” are un continut foarte mare de sodiu. In cazul in care medicul v-a prescris un regim hipo-sodic incercati sa evitati aceasta apa.

Apa plata “Devin” si “Izvorul Alb” contin compusi ai azotului respectiv nitriti sau nitrati. Acesti compusi nu pot fi eliminati prin fierberea apei. Evitati aceste ape plata la prepararea hranei pentru bebelusi.