Update (1) – Analiza Comparativa – Apa Minerala Plata

Am inclus in analiza urmatoarele ape plate: Evian, Vittel, Bilbor si Aqua Carpatica. Am acoperit in acest fel peste 90% dintre marcile de apa plata prezente pe piata din Romania.

 

 

 

 

 

Nota:

Pe eticheta apei plate Bilbor nu se gasesc nici un fel de informatii referitoare la componenta chimica a respectivei ape plate. Acesta este motivul pentru care respectiva apa a fost notata cu nota zero.

Clasamentul primelor 3 pozitii ramane neschimbat.

Top Nume Scor Final
1 Bucovina 6.4
2 Herculane 6
3 Keia 5.6
4 Aquatique 5
5 Izvorul Alb 4.8
6 Devin 4.6
7 Borsec 4.4
8 Evian 4.4
9 Aqua Carpatica 3.6
10 Vittel 2.8
11 Zizin 1.8
12 Bilbor 0

Din punct de vedere al raportului pret – calitate si siguranta in consum, apa plata Bucovina ramane deocamdata lider indisputabil si indiscutabil al acestui clasament.

Am fost deosebit de incantat sa descopar ca avem in Romania ape plate a caror calitate se ridica foarte mult deasupra calitatii neasteptat de slabe a mult mai celebrelor ape plate franceze.

Comments
13 Responses to “Update (1) – Analiza Comparativa – Apa Minerala Plata”
 1. Edith says:

  Multumim pentru informatii. :)
  Ma bucur sa aflu ca beau cea mai buna apa din Ro (de altfel una dintre putinele pe care o pot bea, cred ca e chestiune de gusturi…).

 2. geo says:

  nu mi-e clara coloana cu nitratii – ca nu prea se gasesc pe etichetele de la noi. N-as fi avut habar daca n-ar fi insistat aia cu aqua. A fost si un articol pe nu stiu ce site referitor la valorile ascunse de producatori

 3. admin says:

  Am mentionat in articolul anterior ca singura sursa de informatie pe care am avut-o la dispozitie si pe care am folosit-o este eticheta produselor. Am penalizat absenta informatiilor de pe eticheta prin notare cu nota 0.
  Valorile nitritilor/nitratilor sunt in mg/litru. Valoarea maxim admisa pentru nitrati/nitriti in Romania este 50 mg/litru.
  Persoanele interesate pot face pe cheltuiala lor analize insa exista doua impedimente: 1. sunt foarte scumpe si 2. pentru relevanta, mostrele trebuie prelevate de la izvorul de unde sunt captate apele (unde mai mult ca sigur nimeni nu iti va permite accesul).

  Aceasta analiza comparativa a fost facuta exclusiv pentru a vedea in ce masura apele minerale plate ce se gasesc pe piata din Romania sunt compatibile cu valorile din tabelul de referinta publicat de SCAA iar clasamentul a fost construit tinandu-se cont de compatibilitatea cu aceste valori!

 4. admin says:

  Multumesc frumos Dragos!

  Am totusi o rezerve referitoare la tabelul prezentat de cei de la http://verticalnews.ro deoarece nu este indicata sursa informatiei iar tabelul care presupun ca provine dintr-un centralizator al unor buletine de analiza nu are data si numar de inregistrare, semnaturile si stampila aferenta.

  Cu prima ocazie cand o sa am timp la dispozitie o sa refac tabelul si clasamentul deoarece am observat ca cel putin un producator a declarat alte valori pe eticheta produsului sau cu ocazia schimbarii designului etichetei (Bucovina).

 5. Robert says:

  Salutari tuturor,

  @admin: As dori sa testezi si apa minerala plata Izvorul Minunilor. As dori sa stiu mineralizarea acestei ape. Multumesc anticipat si astept urmatorul update. :-)

 6. admin says:

  Salutari Robert,

  Eu nu am testat practic nimic. Ceea ce am facut eu a fost sa adun informatiile prezente pe etichete si sa le analizez in cadrul unui tabel prin metoda comparatiei. Sursa mea de informatii a fost eticheta produselor respective asa cum erau ele la data la care a fost facuta analiza. Deoarece intre timp producatorii au schimbat atat etichetele cat si informatiile continute de acestea am in plan sa re-actualizez tabelul cat de curand.

  Recomandarea mea catre toti consumatorii este sa acorde importanta maxima etichetei produselor pe care doresc sa le cumpere si sa citeasca cu atentie toate informatiile continute de acestea. Nu e intelept sa consumati un produs doar pentru ca l-ati vazut intr-o reclama la TV. Aceste reclame exagereaza intotdeauna calitatile/proprietatile unui produs. De aia se si numesc reclame. ;)

  Toate cele bune,

  Radu

 7. Gabriela S says:

  Buna ziua,
  Consum de ceva timp apa minerala plata dar si pe cea partial carbogzoasa Perla Harghitei. Am rugamintea sa includeti in clasament/analiza si acest produs – m-ar ajuta foarte mult sa inteleg daca este una dintre cele mai bune, mai putin bune, etc.. Va multumesc anticipat

  • admin says:

   Buna ziua,

   In analiza compartiva am inclus numai ape plate. Cand am facut aceasta analiza am dorit sa aflu care este cea mai buna apa plata pentru prepararea cafelei pornind de la referinta data de tabelul publicat de Specialty Coffee Association of America, tabel pe care de altfel l-am publicat in prima insemnare referitoare la analiza.

   Referitor la intrebarea dumneavoastra pot sa va raspund ca apele carbogazeificate sunt variantele apelor plate la care este adaugat dioxid de carbon industrial iar apele carbogazoase sunt ape cu dioxid de carbon natural.

   Mie personal majoritatea acestor ape cu dioxid de carbon (natural sau adaugat artificial) imi dau un disconfort abdominal si de aceea le evit.

   Singura apa de acest gen pe care o beau cu placere si o recomand cu caldura tuturor este “Apa de Valcele”.

   Toate cele bune!

 8. Marcel says:

  Spuneti ca apa Bucovina are 0 nitriti ? Puteti posta o fotografie cu eticheta unde ati vazut acest lucru? Eu o urmaresc de ceva timp si nu am avut placerea de a observa 0 nitriti si 0 nitrati.

  Multumesc

  • admin says:

   Articolul la care faceti referire a fost publicat pe 10 Iunie 2011. De atunci am mai postat alte doua actualizari ale acestei analize deoarece producatorii de apa schimba destul de des informatiile de pe etichetele produselor lor.
   Ultima actualizare a acestei analize se gaseste aici http://www.papajacques.ro/?p=1474 si este deja veche de un an si jumatate.
   Din lipsa de timp nu am mai refacut aceasta analiza si in 2013 insa sper sa nu treaca anul fara sa o fac.

   Toate cele bune,

   Radu

 9. Ioana says:

  Ma amuza foarte tare faptul ca faci analize comparative referitoare la apele minerale, insa tu nu faci o deosebire elementara, anume intre nitriti si nitrati. Conform legislatiei apelor minerale care este in vigoare si poate fi gasita si pe net , concentratia maxima de nitrati NO3 admisa este de 50 mg/l iar la nitriti adica NO2 este de 0,1mg/l.

  • admin says:

   Va multumesc frumos pentru comentariu.
   Pe mine nu ma amuza nimic la aceasta analiza pentru ca stiu ca in cel mai bun caz aceste grupe de substante provin din procese naturale de descompunere (putrefactie).
   De asemenea, nu sunt deloc amuzat de faptul ca majoritatea producatorilor / imbuteliatorilor de ape minerale plate sau carbogazoase nu au gasit de cuviinta sa inscrie pe eticheta toate informatiile cerute de legea pe care o mentionati. Cand o sa se intample asta, atunci probabil ca o sa puteti face si dumneavoastra o analiza comparativa mult mai buna.

Leave A Comment

Protectia Consumatorului