Analiza comparativa – Apa Minerala Plata

Vorbeam intr-o insemnare anterioara despre calitatea pe care trebuie sa o aiba apa cu care prepari cafeaua. A curs multa cerneala pe subiectul asta si au fost multe discutii involburate pe forumuri. SCAA a publicat un tabel de referinta pentru calitatea apei astfel incat aceasta sa nu influenteze negativ calitatea cafelei preparate. Sursa o gasiti in insemnarea mea anterioara.

Foarte multi dintre voi utilizati apa plata imbuteliata nu numai pentru baut ci si pentru prepararea cafelei sau ceaiului. Unii dintre voi utilizati unele dintre aceste produse pentru pregatirea hranei copiilor.

Au fost analizate un numar de 8(opt) ape plate. Sursa de informatii referitoare la compozitia chimica a respectivelor produse a fost eticheta. Cautarea buletinelor de analiza ale acestor produse pe internet s-a dovedit a fi futila. Toate produsele analizate sunt imbuteliate in sticle de plastic de tip PET cu capacitatea de 2 litri. Toate produsele au fost achizitionate pe 13 iunie 2011 de la acelasi supermarket aflat in Bucuresti.

Deoarece prezenta nitritilor sau a nitratilor in apa de baut este extrem de periculoasa atat pentru adulti cat mai ales pentru copii, prezenta acestor compusi a fost drastic penalizata scazandu-se din punctajul total valoarea indicata pe eticheta.

Legenda:

Na+ : ioni de sodiu dizolvati. Punctajul s-a calculat folosind formula: =IF(D5<=10,D5,20-D5)

Ca+ : ioni de calciu dizolvati. Punctajul s-a calculat folosind formula: =IF(F5<=68,F5/6.8,(136-F5)/6.8)

Cl- : compusi ai clorului. Punctajul s-a calculat folosind urmatorul tabel:

 

 

 

 

 

 

 

Ph: aciditatea apei. S-a considerat ca un pH situat in intervalul 7 – 7,5 este neutru. Punctajul calculat folosind formula: =IF(J5<=7.5,10,0)

TSD: total solide dizolvate. S-au utilizat valorile indicatorului “reziduu solid la 180 grade Celsius” care au fost regasite pe eticheta ambalajului. Punctajul s-a calculat folosind formula: =IF(L5<=250,10,0)

Clasament Final:

Locul 1 – Bucovina: 6,4 puncte

Locul 2 – Herculane: 6 puncte

Locul 3 – Keia: 5,6 puncte

Nota:

Nu utilizati apa plata “Borsec” pentru prepararea cafelei in espressoare sau cafetiere. Aceasta apa plata are un continut mult prea mare de solide dizolvate ceea ce va duce la o degradare rapida a echipamentelor electrice pe care le folositi.

Apa plata “Devin” are un continut foarte mare de sodiu. In cazul in care medicul v-a prescris un regim hipo-sodic incercati sa evitati aceasta apa.

Apa plata “Devin” si “Izvorul Alb” contin compusi ai azotului respectiv nitriti sau nitrati. Acesti compusi nu pot fi eliminati prin fierberea apei. Evitati aceste ape plata la prepararea hranei pentru bebelusi.

Comments
15 Responses to “Analiza comparativa – Apa Minerala Plata”
  1. Bogdan Morar says:

    Multumesc pentru analiza si publicarea rezultatelor. A fost de mare ajutor articolul.

    • catalin o says:

      Buna ziua,

      Foarte buna analiza dar ati preluat date eronate pentru apa Devin. Spuneti de o concentratie mare de nitriti si nitrati in aceasta apa (1.2). Acestia au simbolurile NO2 si NO3 iar apa Devin are urmatoarele caracteristici: NO2 = 0.05 mg/l si NO3 = 0.5 mg/l, din aceasta cauza este singura apa recomandata de Societate Romana de Pediatrie in prepararea hranei bebelusilor.

      O seara buna !

      • admin says:

        Va multumesc frumos pentru comentariul dumneavoastra.

        Datele care au stat la baza intocmirii acestei analize sunt cele care au fost afisate pe eticheta respectivului produs la data analizei. Articolul care contine analiza la care va referiti in comentariul dumneavoastra a fost publicat pe data de 13 Iunie 2011 adica acum aproape un an si jumatate. Va rog sa consultati cu atentie pagina noastra de internet pentru analize comparative actualizate ale apelor plate prezente pe piata din Romania.

        Scopul acestor analize periodice nu este de a denigra sau lauda un produs in detrimentul altuia ci de a informa corect si nepartinitor cititorii.

        Pe pagina de internet a Societatii Romane de Pediatrie (http://www.srped.ro) nu apare nici o mentiune referitoare la marci de apa plata recomandate (sau nu) pentru hrana bebelusilor deci nu stiu despre care anume Societate de Pediatrie este vorba in comentariul dumneavoastra.

  2. cristela says:

    Buna ziua. Ma intereseaza cum ati depistat nitratii si nitritii in apa Devin. Folosesc apa tocmai pentru prepararea hranei bebelusului. Va multumesc

  3. admin says:

    Buna dimineata.
    Asa cum a fost mentionat in articolul de mai sus, eticheta fiecarui produs a fost sursa informatiilor pe baza carora a fost intocmit tabelul.
    Daca doriti o analiza extinsa a apei pe care o folositi pentru prepararea hranei copilului dumneavoastra puteti sa va adresati unui laborator pentru testarea apei.
    Toate cele bune!

  4. Dan Paul Stefanescu says:

    Doresc sa adresez urmatoarele intrebari:
    De la ce procent de sodiu se considera ca o apa plata are continut de sodiu ridicat? Este cazul ca apa Devin, care contine 5,4 Mg/litru Na. sa fie considerata cu un continut foarte mare de sodiu?
    Ce parere aveti despre compozitia apei plate AQUA CARPATICA ?
    Dar despre Izvorul Cristalin? Acesta din urma contine 23,0 Mg/Litru Na si am impresia ca este una din cauzele care contribuie la tensiunea ridicata a uneia din rudele mele apropiate, care trebuie sa urmeze un regim hiposodic, Afirm aceasta, deoarece am un dozator la care de cca. 3 luni utilizez aceasta apa.
    Apreciez foarte mult articolul de mai sus si m-ar ajuta daca mi-ati raspunde la aceste intrebari,
    O zi buna,
    Dan Stefanescu

  5. admin says:

    In comparatie cu Herculane, Devin contine de peste 5 ori mai mult sodiu. Daca imi aduc bine aminte, Herculane este chiar mai ieftina ca Devin insa se poate sa gresesc.
    Herculane mai are o calitate – este o apa plata din Romania spre deosebire de apa plata Devin care provine din Bulgaria. Eu sunt fidel curentului “buy local, consume local” – incerc sa cumpar si sa consum cat mai multe produse originare din Romania, alimentare sau nu.

    Va rog consultati http://www.papajacques.ro/?p=767 pentru o actualizare a analizei comparative care include si apa plata Aqua Carpatica.

    Eu am analizat sortimentele de apa plata care se gasesc si se pot cumpara dintr-un supermarket oarecare. Izvorul Cristalin nu intra in aceasta categorie. Daca aveti dubii cu privire la calitatea acestei ape, cereti producatorului buletinele periodice de analiza eliberate de un laborator autorizat RENAR.

    O tensiune arteriala ridicata la o persoana care urmeaza un regim hiposodic este un simptom care trebuie anuntat imediat si fara intarziere medicului curant. Este bine ca acesta sa fie informat inclusiv despre nivelul de sodiu din apa plata pe care ruda dvs. apropriata o utilizeaza.

    Toate cele bune si multa sanatate!

  6. Mihai says:

    Se poate traduce in tabelul respectiv si apa curenta din Bucuresti? Vad pe site-ul lor niste analize ce par mai detaliate, motiv pentru care le suspectez de incercarea de a omite ceva.

    http://www.apanovabucuresti.ro/buletine-de-analiza-a-apei/

    Personal nu ma intereseaza apa potabila in scop medicinal, ci doar niste parametri normali, si daca apa potabila, asa cum reiese din analizele lor, se incadreaza.

  7. admin says:

    Pare neobisnuit insa Statul Roman diferentiaza “apa potabila” de “apa naturala minerala” prin legislatie. Apa potabila (apa de la robinet, apa curenta) este guvernata de legea 458 / 2002 rep. in timp ce “apa naturala minerala” – plata, carbogazoasa sau carbogazeificata – este guvernata de Hotararea nr.1020 din 1 septembrie 2005.

    Aceasta este cauza diferentierii indicatorilor din buletinele de analiza intre cele doua “tipuri” de apa.

    In ceea ce priveste “apa potabila”:
    Buletinul furnizorului de apa pe care l-ati mentionat contine numai acei indicatori care sunt obligatorii conform Legii 458/2002. Nu exista formule (matematice sau chimice) cu ajutorul carora sa se poata calcula indicatorii lipsa astfel incat “apa potabila” sa poata fi inscrisa in tabel si comparata cu celelalte ape.

    Prezenta compusilor azotati (amoniu, nitrati, nitriti) indica de regula o contaminare a apei. Contaminarea poate fi datorata neprotejarii arealului de captare, neprotejarii lucrarilor care se executa in reteaua de apa, contaminarii incrucisate datorate unei proximitati cu conducte de canalizare etc.
    Din cate stiu, acesti compusi azotati sunt rezultatul unui fenomen de putrefactie (plante si/sau animale).
    Piata furnizarii de apa potabila in Bucuresti este in acest moment in stadiul de monopol. Apa potabila, asa cum reiese din analizele lor, se va incadra intotdeauna.

    In ceea ce priveste “apa minerala naturala”:
    Dupa o simpla lectura a amintitei Hotarari 1020, eu am gasit cel putin 3 contraventii. Sunt cel putin 3 producatori diferiti care ar putea fi sanctionati in orice clipa cu legea intr-o mana si cu eticheta produsului in cealalta.
    Va garantez ca un colectiv multi-disciplinar compus din persoane cu studii de specialitate din Autoritatile Romane cu atributii de control in domeniul calitatii apei naturale minerale (ANPC, Ministerul Sanatatii si ANRM) va avea cosmaruri noaptea si frisoane ziua daca ia la puricat aceasta piata.

  8. jamie says:

    Daca am pus acest link intr-un comment pe un alt blog e vreo problema? Am facut ceva aiurea? :) Abia dupa aia m-am gandit dupa ce am dat copy la link si nu mai am cum sa sterg postul.

  9. admin says:

    :) Din punctul meu de vedere nu este nici o problema. Eu chiar va multumesc frumos.

  10. Marian Teodorescu says:

    05.07.2012

    Folosesc apa plata PERENA si nu vad nici o analiza a acestei ape.
    Poate cineva sa dea un buletin de analiza competent ?

  11. admin says:

    Cea mai recenta analiza comparativa pentru majoritatea marcilor de ape plate care se comercializeaza in Romania se gaseste la: http://www.papajacques.ro/?p=1474. Aceasta analiza comparativa fost realizata la sfarsitul lunii aprilie 2012 si include apa plata Perena Premier. Sursa informatiilor pe baza carora a fost facuta analiza a fost eticheta produsului.

    Nu veti gasi in aceste pagini nici un “buletin de analiza”. Ceea ce am facut eu se numeste “analiza comparativa”. Se utilizeaza pentru a compara doua sau mai multe produse similare. Se face prin identificarea proprietatilor produselor respective si compararea acestor proprietati utilizand un standard (creat sau impus).

  12. hogea says:

    buna seara ,sunt hipertensiv si am proteinurie ce apa plata este indicata deoarece beau cam 2l /zi Dorna

    • admin says:

      Buna dimineata,

      Pentru orice probleme de natura medicala este bine sa consultati medicul dumneavoastra de familie.
      Persoanele hipertensive ar trebui sa limiteze consumul de sare deci ar trebui sa alegeti apa plata cu cel mai mic continut de sodiu.

      Toate cele bune si multa sanatate!

      Radu

Leave A Comment

Protectia Consumatorului