Update (2) – Analiza Comparativa – Apa Minerala Plata

A fost nevoie sa re-actualizez tabelul pe baza caruia am facut analiza comparativa a apelor minerale plate din Romania si clasamentul acestora pentru ca cei de la Bucovina se pare ca au refacut analiza apei pe care o imbuteliaza. Pe eticheta lor apar acum alte valori decat cele pe care le-am folosit in urma cu jumatate de an atunci cand am inceput sa tratez acest subiect.

Ce apare acum in plus la apa plata Bucovina fata de eticheta anterioara sunt valorile pentru: nitrati (=5,01 mg / litru), nitriti (=<0,005 mg / litru), fluoruri (=0,048 mg/litru).

Foarte neplacuta pentru mine este aparitia fluorului in apa plata Bucovina. In Romania nu sunt izvoare a caror apa sa aiba fluor in mod natural ceea ce inseamna ca fluorul prezent in apa Bucovina a fost adaugat in mod artificial (sursa: aici). Eu am renuntat sa consum si sa recomand apa pe care ei o imbuteliaza tocmai datorita fluorizarii artificiale pe care acestia o fac.

La prima vedere clasamentul se modifica in felul urmator:

Herculane urca pe primul loc cu 6,00 puncte

Keia isi mentine pozitia secunda cu 5,60 puncte

Bucovina cade pe pozitia a treia cu 5,40 puncte

Comments
6 Responses to “Update (2) – Analiza Comparativa – Apa Minerala Plata”
  1. mihai76 says:

    Salut,
    Eu am folosit un tester TDS de la HANNA instruments, lider mondial in domeniu. Valori gasite d emine in ordine crescatoare, pt. ape plate:
    1. Bucovina -32
    2. Devin -40
    3. izv. minunilor -dop roz – 45
    4. Aquatique dop roz -50
    5.Izv, Tamaduirii, sursa naturala manasirea. Izbuc, jud. Bihor -60
    A doua grupa:
    6. Izvorul alb -110
    7. Aqua Carpatica – 130
    8. Apa robinet, sector 2, Buc – 140
    A treia grupa>
    9. Borsec- 186
    10. Talea – 185
    11. Cumpana -230 si 280 pt 2 bidoane 19l
    De recomandat consumul din prima grupa si ocazional a doua.
    Valori TDS admise:
    0-10 apa distilata
    10-150 apa purificata
    150-250 apa potabila
    >250 apa industriala
    >50o apa poluata

  2. assiris says:

    Cautând o modalitate de analiza a apei de baut, am dat peste acest site la care m-am oprit pentru ca informatiile mi se par interesante. Personal apreciez o cafea buna dar de ceva timp ma pasioneaza mai mult ceaiul verde. Cred ca si pentru un ceai si pentru o cafea buna, pe lânga ceai/cafea, un rol decisiv îl are APA. De altfel am observat ca folosind apa de la robinet sau de la dozator (filtrata) gustul ceaiului este diferit. Am si expresor de cafea (presiune 15 bar) în care folosesc cafea din market în general Jakobs, Amaroy etc. dar ideea cu râsnita parca îmi face cu ochiul si cu prima ocazie voi vizita magazinul din Iasi indicat pe site.
    De ce am început sa-mi pun problema calitatii apei?
    Am o fântâna la tara, cu izvoare foarte puternice, apa limpede dar pe care o suspectez de a fi nu tocmai buna deoarece în amonte de ea, s-au construit multe locuinte. Nu stiu unde as putea face o analiza a ei aici în Iasi sau în alta parte si singura modalitate de a cerceta a fost sa-mi procur un TDS-metru si un PH-metru.
    Am testat mai multe ape si rezultatele au fost cam asa:
    Apa Bucovina, bidon 5 l, TDS=42, PH=7,6;
    Apa distilata, TDS=14, PH=7,4;
    Perla Covasnei, TDS=309, PH=7,5;
    Apa de la robinet, TDS=230, PH=7,1
    Apa robinet alta sursa din Iasi, TDS=252, PH=8;
    Apa robinet alta sursa din Iasi, dar trecuta prin filtre la dozator, TDS=185, PH=7,8;
    Si acum surpriza…
    Apa fantâna direct, TDS= 580, PH= 7;
    Apa fântâna trecuta prin filtru de carbune neschimbat de 7 luni, TDS=630, PH=7. Deeci ultimele doua pozitii dau o apa improprie consumului desi organoleptic nu semnaleaza nimic dubios, poate gustul mai ciudat, metalic.
    Cum ramâne cu apa Aqua Carpatica la care reclama o recomanda ca fiind “ce-a mai tare din parcare”?
    Mâine voi lua Herculane sa pun în expresor, sa vad îmbunatatirea gustului.
    Si apropo de expresor, cum se face o depietrificare a lui, fara sa ramâna toxine pe traseu si pompa. Sper ca nu cu Calgon … :))

  3. assiris says:

    Am lasat un comentariu aici, aseara dar a disparut.

  4. assiris says:

    Acum a aparut

  5. admin says:

    Legea nr. 458/2002, completata si modificata de Legea 311/2004 si HG 974/2004 “Normele de supraveghere, inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei potabile” constituie cadrul legal pentru furnizarea apei potabile.

    Legislatia amintita precizeaza ca furnizorul de apa potabila precum si autoritatea locala de sanatate publica trebuie sa efectueze analize ale apei furnizate la intervale regulate de timp, in laboratorul propriu sau in alt laborator, autorizate de RENAR.

    Revenind la problemele expuse in comentariul dumneavoastra puteti efectua analize la DSP Iasi. Aici gasiti detalii: http://www.dspiasi.ro/index.php?loc=informatii_disponibile

    Atunci cand aveti construite case in apropriere si in amonte, daca fosele septice ale acestora nu sunt etanse, dejectiile se pot infiltra in panza freatica de unde se alimenteaza fantana dumneavoastra. Este bine sa faceti analize la intervale regulate pentru E. coli, streptococi fecali si bacterii coliforme.

    O valoare foarte mare a TSD poate fi daunatoare rinichilor. Cu cat mai mare este valoarea TSD cu atat mai des trebuie schimbate cartusele de filtrare. Filtrul de carbune la care v-ati referit trebuie schimbat sau curatat. Va recomand sa montati inaintea filtrului de carbune un alt filtru de polipropilena pentru retinerea particulelor. Aceste filtre au “densitati” de filtrare diferite (1, 5, 10, 20 sau 50 microni). Se gasesc la magazinele de bricolaj.

    Nu uitati sa cititi si ultima actualizare a analizelor comparative pentru apele minerale plate de aici: http://www.papajacques.ro/?p=1474

    Espressorul se poate curata cu o solutie de apa cu sare de lamaie. Este o solutie acida care dizolva depunerile de calcar.

  6. assiris says:

    Multumesc mult pentru raspunsul dat de dvs. Voi încerca sa tin cont de indicatiile date. Daca alimentele sunt nocive, macar apa cu care se face drenajul celular sa fie de calitate.
    O zi buna si … ceva racoare ca este necesara dupa atâta canicula.
    Puiu

Leave A Comment

Protectia Consumatorului